Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли українському АПК чекати нових інвестицій? Думка експертів

22 березня 2016, 12:09
696
0
Автор:
Реклама

"Приватизація і ГЧП - альтернатива M&A в АПК"

Поточна ситуація з угодами M&A в агросекторе є наслідком економічної і політичної ситуації в Україні. Агробізнес обмежений в залученні банківського фінансування. Банки готові кредитувати аграріїв, але усе упирається в питання запоруки. Неможливість відчуження земель сільськогосподарського призначення не дозволяє агрохолдингам передавати в заставу власне землю, а відсутність вільних фінансових ресурсів, у свою чергу, не дозволяє нарощувати земельний банк.

Домінує швидше зворотна тенденція - прагнення агрохолдингов продати непрофільні або неефективні активи. Причина в тому ж : відсутність достатніх оборотних коштів може не дозволити ефективно обробляти увесь земельний банк. Тому холдинги готові продати частину активів, які немає можливості або економічного сенсу обробляти (наприклад, при високих логістичних витратах). І у разі відсутності покупця це може спричинити відмову холдингу і від оренди таких земель - розірвання договорів оренди без їх продажу.

Ринок M&A в АПК досить латентний і буму угод цього року не очікується. Стимулом може стати попадання на ринок державних активів. МинАПК вже не перший рік заявляє про готовність передати до приватних рук державні підприємства. Деякі з цих підприємств мають унікальні можливості в нішевих сегментах АПК, інші ж мають значний земельний банк (більше 10 тисяч га). Тому саме проекти приватизації, оренда, державно-приватного партнерства цілком можуть вже цього року стати новим трендом агроринку і альтернативою угодам M&A.

Артем Наумов

асоційований партнер практики інвестиційного консалтингу ЮФ ILF

Сергій Сильченко,

партнер практики трудового і податкового права ЮФ ILF

"M&A в агросегменте: ринок продавця"

Ринок M&A в агросегменте зазнає ті ж проблеми, що і у багатьох інших сегментах економіки України : об'єм угод істотно скоротився і значного росту в найближчому майбутньому не очікується. На даний момент можна констатувати, що період інтенсивної консолідації агроринку завершився.

З одного боку, в поточній ситуації великі холдинги відмовляються від стратегії росту "за всяку ціну", більше зважено підходять до оцінки активів для придбання і вибирають найцікавіші з доступних на ринку пропозицій.

З іншого боку, привабливих активів, виставлених на продаж, не так багато. Багато в чому це пояснюється тим, що ринок вже значно консолідований і великі холдинги (у тому числі ті з них, які знаходяться в досить складному фінансовому становищі) не квапляться розлучатися з цікавими активами. Виняток становлять тільки операції великих холдингів по оптимізації земельних банків.

Середні і дрібні гравці, як правило, більше охоче продають свої активи. Проте у більшості випадків такі продавці знаходяться в критичному фінансовому становищі і розраховують на продаж активу "тут і зараз" без проведення комплексного передпродажного аудиту. З нашої практики: великі інвестори уникають входити в подібні угоди.

Таким чином, складається ситуація, в якій на ринку, що стискується, фактично немає слабких продавців з цікавими активами. Ті гравці, які готові продавати привабливі активи, не квапляться це робити і готові чекати прийнятних для себе умов продажу.

Фактично поточна структура попиту і пропозиції на ринку M&A в агросекторе формує "ринок продавця". В цьому відношенні показово, що на тлі складної ситуації в економіці України вартість агроактивов практично не падає. Більше того, подібна ситуація на ринку дозволяє продавцям нав'язувати покупцям свої умови продажу. Нормальною практикою стає продаж агроактивов за принципом "як є" або з мінімальним об'ємом гарантій відносно активів.

В той же час в агросегменте є присутнім істотний чинник невизначеності у вигляді можливого зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. У разі зняття мораторію поточні орендарі отримають можливість, користуючись переважним правом, придбати у свою власність земельні банки, які в наступному з премією зможуть продати інвесторам на відкритому ринку. Це, у свою чергу, може істотно оживити ринок M&A в агросекторе.

Михайло Лукашенко,

юрист ЮФ AEQUO

"Час для розвитку земельних банків і фермерських господарств середнього масштабу"

Складно заперечувати, що основні сільськогосподарські холдинги зменшили обороти у сфері поглинання нових сільськогосподарських земель. Зараз, швидше, час не кількісного, а якісного приросту земельних банків. Мова про те, що великі холдинги дивляться на ті земельні ділянки, які зможуть закрити пропуски в існуючих угіддях. Крім того, зараз час для розвитку земельних банків і фермерських господарств середнього масштабу. Зокрема, ми бачимо, що виникають нові земельні холдинги, сільськогосподарські виробники і переробники сировини. Такий тренд з'ясовний як відсутністю значного вільного фінансового ресурсу у великих холдингів, так і більшою ефективністю дрібних і середніх підприємств в приєднанні землі невеликих площ.

Якщо порівнювати з угодами останніх декількох років, то сьогоднішні угоди сильно не відрізняються. Хіба що з'явилися нестандартні угоди, наприклад обмін активів, який стався між компаніями "Агрокультура" і "МХП", яку ми супроводжували.

Сьогодні на ринку є компанії в агросекторе, які не є профільним бізнесом для їх власників. А значить, вони можуть служити хорошою метою для тих покупців, які оптимістично дивляться на розвиток економіки України.

Микола Стеценко,

керівний партнер ЮФ "Авеллум Партнерс"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини