Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Дніпропетровську назвали ключові переваги і недоліки проекту закону про адвокатуру

21 березня 2016, 11:53
785
2
Автор:
Реклама

Відкриваючи захід, Сергій Жуковпредставник Дніпропетровської області у ВКДКА, керівний партнер АТ "Нексум", звернув увагу на важливість обговорення, яке дозволяє зібрати коментарі і зауваження адвокатів для обліку у фінальному варіанті законопроекту.

Президент АЮУ Денис Бугай назвав три ключові переваги законопроекту, розробленого у рамках Радого з питань судової реформи, який винесений на обговорення. "Цей законопроект є "проадвокатським", тому що він, передусім, посилює професійні права і гарантії адвоката. Заслуговує на увагу той факт, що Радий з судової реформи задекларував готовність до внесення поправок і пропозицій", - сказав Президент АПУ. "Третій аргумент на користь законопроекту - це децентралізація системи адвокатського самоврядування і, на мій погляд, цей тренд потрібно посилювати".

В той же час, проект містить ряд положень, які вимагають змін. Ключові зауваження торкаються положень стосовно адвокатського запиту і підстав притягнення до дисциплінарної відповідальності адвоката. "Ці питання ми можемо відрегулювати в ході нашого обговорення", - переконаний Денис Бугай.

Адвокати вказували і на відсутність чітких критеріїв перевірки "особистих і моральних якостей кандидата" під час складання кваліфікаційного іспиту, що може привести до суб'єктивності в оцінці.

Виражаючи своє відношення до актуальної нині теми виняткового права адвокатів на представництво клієнтів в судах, Ритис Йокубаускас, міжнародний експерт Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні", виразив переконання, що "тільки адвокати повинні мати право представляти в судах інтереси третіх осіб - тобто клієнтів ". Проте, це не повинно виключати самопредставительство - у тому числі державними органами, компаніями. "Це повністю відповідає європейській практиці", - відмітив пан Йокубаускас.

Виражаючи своя думка по законопроекту, директор Координаційного центру з питань надання правової допомоги Андрій Вишнєвський звернув увагу на деякі текстуальні неточності і питання юридичної техніки.

Свої думки по законопроекту також виразили Олексій Савчук, в.о. голови Відділення АЮУ в Дніпропетровській області, директор АК "Ассірія" і Сергій Тарасевич, старший партнер АТ "Смирнов, Тарасевич і Партнери".

Надалі презентація і обговорення проекту Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" продовжиться в містах Західної України - Луцьку, Львові, Івано-Франківську.

Інформація Асоціації юристів України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини