Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент затвердив Стратегію кібербезпеки України

16 березня 2016, 12:12
919
0
Реклама

Президент Петро Порошенко підписав Указ від 15 березня № 96/2016, яким ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 27 січня про Стратегії кібербезпеки України.

У документі відзначається, що нині є багато випадків незаконного збору, зберігання, використання, знищення, поширення персональних даних, незаконних фінансових операцій, крадіжок і шахрайства в мережі Інтернет. Сучасні інформаційно-комунікаційні технології можуть використовуватися для здійснення терористичних актів, усього більшого поширення набуває політично мотивована діяльність в кіберпросторі у вигляді атак на урядові і приватні сайти.

Тому метою Стратегії кібербезпеки України є створення умов для безпечного функціонування кіберпростору, його використання в інтересах особи, суспільства і держави.

Основу національної системи кібербезпеки складуть Міністерство оборони України, Державна служба спеціального зв'язку і захисту інформації України, Служба безпеки України, Національна поліція України, Національний банк України, розвідувальні органи.

Стратегія передбачає комплекс заходів, пріоритетів і напрямів забезпечення кібербезпеки України, зокрема:

- створення і оперативну адаптацію держполітики, спрямованої на розвиток кіберпростору і досягнення сумісності з відповідними стандартами ЄС і НАТО
- формування конкурентного середовища у сфері електронних комунікацій
- надання послуг із захисту інформації і кіберзахисту
- залучення експертного потенціалу наукових установ, професійних і громадських об'єднань до підготовки проектів концептуальних документів в цій сфері
- підвищення цифрової письменності громадян і культури безпеки поведінки в кіберпросторі
- розвиток міжнародної співпраці і підтримку міжнародних ініціатив у сфері кібербезпеки, у тому числі поглиблення співпраці України з ЄС і НАТО.

Крім того, СНБО доручив Кабінету Міністрів разом з СБУ, Службою зовнішньої розвідки і за участю Національного інституту стратегічних досліджень затвердити в двомісячний термін план заходів на 2016 рік по реалізації Стратегії кібербезпеки України і надалі розробляти і затверджувати такі плани щорічно і інформувати про стан реалізації.

Також вирішено створити Національний координаційний центр кібербезпеки як робочий орган СНБО.

За інформацією прес-служби Президента

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини