Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені особливості оподаткування зарплати

14 березня 2016, 17:05
2356
0
Автор:
Реклама

Військовим збором обкладається сума доходу у вигляді зарплати (у т. ч. за сумісництвом), нарахованої на підставі трудового договору або винагороди, виплаченої за цивільно-правовим договором. Такого висновку дійшла ГФС в листі № 4644/6/99-99-17-03-03-15.

Згідно п. 163.1 ст. 163 НКоб'єктом оподаткування платника податків є загальний місячний (річний) дохід оподаткування, до якого, зокрема, включаються:

- прибутки у вигляді зарплати, нараховані платникові податку згідно з умовами трудового договору;

- суми винагород і інших виплат, нарахованих платникові податку згідно з умовами цивільно-правового договору.

Відповідно до п. 164.6 ст. 164 НК при нарахуванні прибутків у формі зарплати база оподаткування визначається як нарахована зарплата, зменшена на суму єдиного внеску, страхових внесків до накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які сплачуються за рахунок зарплати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за наявності.

При нарахуванні прибутків у вигляді винагороди по цивільно-правових договорах за виконання робіт (надання послуг) база оподаткування визначається як нарахована сума такої винагороди, зменшена на суму єдиного внеску.

Оскільки з 1 січня 2016 року скасовано утримання єдиного внеску із зарплати найнятих робітників, то під час нарахування прибутків у формі зарплати база оподаткування НДФЛ визначається як нарахована зарплата, зменшена на суми страхових внесків, а також на суму податкової соціальної пільги за наявності.

При цьому база оподаткування НДФЛ при нарахуванні прибутків у вигляді винагороди, яка виплачується фізособам, які виконують роботи (надають послуги) по цивільно-правових договорах, дорівнює нарахованій сумі такої винагороди, до якої застосовується ставка 18 %.

Крім того, об'єктом оподаткування військовим збором являються прибутки, визначені в ст. 163 НК, зокрема, загальний місячний (річний) дохід оподаткування. Ставка збору - 1,5 % об'єкту оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX НК. Нарахування, утримання і сплата збору до бюджету здійснюються в порядку, встановленому ст. 168 НК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини