Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про відшкодування шкоди при незаконному усуненні з посади

9 березня 2016, 15:00
2733
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 24 лютого 2016 року розглянув справу № 6-2089цс15 про відшкодування шкоди, заподіяної незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури.

При розгляді Суд дійшов наступного висновку. Відповідно до статті 55 Конституції права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими способами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Згідно частини першої статті 3 ГПК кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод або інтересів. Кожна людина має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або спростування (частина перша статті 15 ГК). Частиною другої статті 16 ГК встановлено способи захисту громадянських прав і інтересів судом, до яких відносяться і інші способи відшкодування шкоди.

Згідно з частинами першої, другої, сьомої статті 1176 ГК шкода, заподіяна фізичній особі в результаті його незаконного засудження, незаконного притягнення до карної відповідальності, незаконного застосування запобіжного заходу, незаконного затримання, незаконного накладення админвзыскания у вигляді арешту або виправних робіт, відшкодовується державою в повному об'ємі незалежно від провини посадових і службових осіб органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або судна. Право на відшкодування шкоди виникає у випадках, передбачених законом. Порядок його відшкодування встановлюється законом.

Шкода, заподіяна громадянинові в результаті незаконного засудження, незаконного повідомлення про підозру в скоєнні карного злочину, незаконного укладення і утримання під вартою, незаконного проведення в ході карного виробництва обшуку, виїмки, незаконного накладення арешту на майно, незаконного усунення від роботи (посади) і інших процесуальних дій, що обмежують права громадян, підлягає відшкодуванню на основі Закону "Про порядок відшкодування шкоди, заподіяної громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду".

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 2 Закони право на відшкодування шкоди у розмірах і в порядку, передбачених цим Законом, виникає у випадках закриття карного виробництва за відсутністю події карного злочину, відсутністю в діянні складу карного злочину або невстановленням достатніх доказів для доказу винності особи в суді і вичерпанням можливостей їх отримати.

Згідно з пунктами 1, 5 частин першої статті 3 справжні Закони у випадках незаконного засудження, незаконного повідомлення про підозру в скоєнні карного злочину, незаконного укладення і утримання під вартою, незаконного проведення в ході карного виробництва обшуку, виїмки, незаконного накладення арешту на майно, незаконного усунення від роботи (посади) і інших процесуальних дій, що обмежують права громадян, громадянинові відшкодовуються (повертаються) заробіток і інші трудові прибуткиякі він втратив в результаті незаконних дій, а також моральна шкода.

Відшкодування шкоди в таких випадках здійснюється за рахунок засобів державного бюджету. Розмір сум, передбачених пунктом 1 частини першої статті 3 справжні Закони визначається з урахуванням заробітку, не отриманого за час усунення від роботи (посади).

Розмір відшкодовуваної шкоди визначається залежно від того, який орган проводив слідчі (розшукові) дії, розглядав справу, в місячний термін з дня звернення громадянина визначають відповідні органи, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратура і суд, про що виносять постанову (визначення). Якщо карне виробництво закрите судом при розгляді кримінальної справи в апеляційному або касаційному порядку, вказані дії здійснює суд, що розглядав справу в першій інстанції. У разі незгоди з винесеною постановою (визначенням) про відшкодування шкоди громадянин відповідно до положень цивільного процесуального законодавства може оскаржити постанову до суду, а рішення суду - до суду вищої інстанції в апеляційному порядку.

Згідно Положенню про застосування Закону України "Про порядок відшкодування шкоди, заподіяної громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду" у разі припинення кримінальної справи за відсутністю в діянні складу злочину слідчий зобов'язаний роз'яснити громадянинові порядок відновлення його порушених прав і відшкодування іншої шкоди.

Отже, чинним законодавством чітко визначений порядок відшкодування шкодизаподіяного громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду, при цьому встановлення розміру грошових прибутківвтрачених громадянами внаслідок незаконних дій вказаних органів, віднесені до компетенції цих органів, а не судна.

Згідно із статтею 4 ГПК здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи і інтереси фізичних осіб, права і інтереси юридичних осіб, державні і громадські інтереси способом, визначеним законами України.

У справі, що переглядається, позивач просив відшкодувати шкоду (частина заробітку), заподіяну незаконним усуненням від роботи (посади). Суд апеляційної інстанції, з виведенням якого погодився і суд касаційної інстанції, встановивши, що встановлення розміру грошових прибутків, втрачених громадянами внаслідок незаконних дій органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду віднесено до компетенції цих органів, а не суду, дійшов обгрунтованого висновку, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, тому на підставі пункту 1 частини першої статті 205 ГПК закрив виробництво.


Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини