Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді не схвалили зміни судоустрої, запропоновані Радим з судової реформи

9 березня 2016, 13:19
783
1
Автор:
Реклама

Рада суддів України на засіданні 3 березня 2016 року відреагувала на проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України відносно удосконалення окремих положень законодавства з питань судоустрою і статусу суддів", опублікований Радим з питань судової реформи.

Рада дійшла висновку, що окремі положення пропонованих змін, що містять істотні риски послаблення незалежності судової владизакладають неоднозначні новації, не узгоджуються із загальновизнаними міжнародними стандартами у сфері судової влади.

Отже, є істотний ризик звуження змісту і об'єму існуючих прав і свобод, в частині дотримання законодавства про працю. Проект змін вводить спеціальну процедуру призначення уперше судді апеляційного, вищого і Верховного Суду. Кандидатами можуть бути не лише судді, що мають стаж 5 років, але і адвокати і учені, які мають 10 років стажу, але ніколи не були суддями.

Проектом повністю усувається від участі в оцінюванні суддів Рада суддів України, а позбавлення Ради суддів України будь-яких інструментів захисту суддів при оцінюванні може привести до масового порушення прав суддів.

Голова Ради суддів України Валентина Симоненко відмітила, що посилення вимог суспільства до судової системи і суддів не означає, що їх права і свободи можна цілеспрямовано нівелювати і обмежувати. Вона завірила, чтов найближчий час усі зауваження, що поступили від суддівського співтовариства будуть передані в Радий з питань судової реформи, яка є консультативно-дорадчим органом при Президентові. Координатором Радого з питань судової реформи є Олексій Филатов, заступник Глави Адміністрації Президента.

Джерело: Судова влада

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини