Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про нарахування пені на аліменти

25 лютого 2016, 12:10
4324
8
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 3 лютого 2016 року розглянув справу 6-1477цс15 про стягнення пені за прострочення сплати аліментів.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Згідно частини першої статті 196 Сімейного кодексу при виникненні заборгованості з вини особи, зобов'язаної сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1 % від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.

З урахуванням правової природи пені як дієвого стимулу належного виконання обов'язку і виходячи з того, що аліменти призначаються і виплачуються (стягуються) щомісячно, по сенсу статті 196 СК пеня нараховується на суму заборгованості за той місяць, за який не сплачені аліменти. При цьому сума заборгованості по сплаті аліментів за попередні місяці не додається до заборгованості за наступні місяці, а кількість днів прострочення обчислюється виходячи з того місяця, в якому аліменти не виплачувалися.

Тобто, неустойка (пеня) за один місяць обчислюється так: заборгованість по сплаті аліментів за місяць помножена на 1% пені і помножена на кількість днів місяця, в якому виникла заборгованість. Загальна сума неустойки (пені) визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожного з прострочених платежів (за кожен місяць).

Також читайте аналіз судової практики відносно пені по аліментах.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини