Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємства теплопостачання повинні дотримувати вимоги по перерахунку вартості опалювання

23 лютого 2016, 11:12
847
1
Реклама

НКРЭКУ надала роз'яснення у зв'язку з великою кількістю звернень відносно нарахування плати за послугу з централізованого опалювання для населення за відсутності в квартирі (будинку садибного типу) і на введеннях у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії відповідно до Правилами надання послуг з централізованого опалювання, постачання холодною і гарячою водою і водовідведення.

Так, постановою Кабміну від 30.10.2015 № 1037 внесені зміни у вказані Правила в частині введення механізму нарахування споживачам (у яких відсутні прилади обліку теплової енергії) щомісячної плати за послуги з централізованого опалювання, що враховує відхилення фактичної температури зовнішнього повітря і тривалість опалювального сезону від нормативних показників, узятих для розрахунку тарифів на послуги з централізованого опалювання.

Введення такого механізму має на меті зменшення соціальної напруженості в умовах росту тарифів, оскільки споживачі платитимуть кожен місяць за фактично спожиті послуги, а також стимулювання підприємств теплоенергетики до економного використання енергоресурсів. НКРЭКУ при цьому відмічає, що стратегічне завдання по забезпеченню 100% комерційного обліку теплової енергії на 2016 рік зберігається.

Вимогами пункту 41 Правил визначено, що розрахунок коефіцієнта, який враховує відхилення фактичної температури зовнішнього повітря і тривалості опалювального сезону від врахованих при розрахунку діючого тарифу в і- місяці (Кі), проводиться виконавцем послуг з централізованого опалювання щомісячно шляхом визначення співвідношення фактичної розрахункової витрати теплової енергії на опалювання 1 кв. метра опалювальної площі (1 куб. метра об'єму) житлових будинків (qфакт і)і норми витрати теплової енергії на опалювання в i -місяці розрахункового періоду, а не опалювального періоду.

Пунктом 43 Правил визначено, що при розрахунку показника (qфакт і)на підставі якого визначається (Кі), використовується значення середньої розрахункової температури зовнішнього повітря для відповідного населеного пункту, яка врахована у встановлених тарифах на послугу з централізованого опалювання в i- місяці, ° З (tср про і), а не опалювального періоду.

НКРЭКУ відмічає, що ліцензіати у сфері теплопостачання повинні чітко дотримуватися чинних нормативно-правових актів.

Джерело: НКРЭКУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини