Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про посилення соцзахисту дітей

19 лютого 2016, 12:01
1297
0
Реклама

Президент Петро Порошенко підписав Закон № 936 - VIII про внесення змін до деяких законів України відносно посилення соціального захисту дітей і підтримки сімей з дітьми, який був прийнятий Верховною Радою 26 січня.

Документ спрямований на вдосконалення системи забезпечення прав дітей в Україні шляхом удосконалення механізмів і процедур ухвалення рішень по захисту дитини по місцю його проживання, підтримки сімей з дітьми, що потрапили в складні життєві обставини, потерпілих в результаті військовий дій або озброєних конфліктів.

Законом вносяться зміни до 9 чинних законів України, спрямованих на приведення чинного законодавства у відповідність з Конвенцією ООН про права дитини. Зокрема, дається визначення таким поняттям: "забезпечення найкращих інтересів дитини", "діти, які знаходяться в складних життєвих обставинах", "діти, постраждалі в результаті військових дій і озброєних конфліктів".

Нормы Закона забороняють участь дітей у військових діях і озброєних конфліктах включаючи залучення, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання з метою використання в озброєних конфліктах інших держав або насильницьких діях, спрямованих на скидання державної влади або порушення територіальної цілісності, а також використання у військових конфліктах або діях, залучення і втягування дітей в пропаганду війни і тому подібне

Крім того, визначена обов'язок держави по відселенню дітейщо виявилися або які можуть опинитися в зоні військових дій або озброєних конфліктів, у безпечні райони.

Якщо дитина з яких причин залишилася без нагляду батьків, держава повинна здійснювати пошук членів його сім'ї з метою возз'єднання з рідними.

Також держава повинна здійснювати розшук і повернення в Україну усіх дітей, які були незаконно вивезені за її межі.

Крім того, удосконалюється процедура реєстрації дітей, які є внутрішньо переміщеними особами. Зокрема, діти старше 14 років зможуть самостійно зареєструватися в органах соціального захисту. Крім того, чітко визначена процедура реєстрації дітей у віці до 14 років, які переїхали з тимчасово окупованих територій без супроводу батьків.

Також носяться зміни до Сімейного кодексу по розвитку нової форми сімейного виховання дітей - "сімейний патронат" дозволить уникнути негативного для дитини досвіду интернатного виховання забезпечить його тимчасове проживання в умовах, максимально наближених до сімейних.

За інформацією прес-служби Президента

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини