Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кримчанам стане простіше оформити документи, що підтверджують реєстрацію актів цивільного стану

10 лютого 2016, 14:24
1242
2
Автор:
Реклама

4 лютого 2016 р. ухвалений Закон про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України відносно встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України.

Закон передбачає доповнення ГПК статтею 257-1, яка визначає особливості виробництва в справах про встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України.

Згідно ч.2, 3 ст.9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України" (далі - Закон про окуповані території), будь-які органи, їх посадові і службові особи на тимчасово окупованій території і їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані або призначені в порядку, не встановленому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами і / або особами, передбаченими частиною другої цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків. Документи, які видаються на території Криму при народженні або смерті не визнаються державними органами України і не мають юридичної сили. Тому, для встановлення факту, що має юридичне значення, громадянам необхідно звертатися до українського суду для захисту і реалізації своїх прав.

До прийняття змін в ГПК подібні питання вирішувалися за загальною процедурою в порядку окремого виробництва, з урахуванням положень Закону про окуповані території, тому, як правило, судового рішення громадяни чекали мінімум 2-3 місяці.

Згідно з внесеними змінами, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, певною Верховною Радою України, може бути подано батьками, родичами, їх представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами цієї території України незалежно від місця проживання заявника. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, певною Верховною Радою України, може бути подано родичами померлого або їх представниками до суду за межами цієї території України.

Дела про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, певною Верховною Радою України, розглядаються негайно з моменту вступу відповідної заяви до суду.

Копія судового рішення видається особам, які брали участь в справі, негайно після проголошення такого рішення або негайно спрямовується судом в орган державної реєстрації актів цивільного стану по місцю ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи, і підлягає негайному виконанню.

Нагадуємо, що рішення суду про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території не замінює документів, які видаються реєстраційними органами, а є основою для їх видачі. Тобто, після отримання копії рішення суду, необхідно звертатися в органи реєстрації актів цивільного стану для отримання відповідного свідоцтва.

В той же час, що стосується свідоцтва про народження дитини, то цей документ не засвідчує особу і не підтверджує громадянство України. Тому, для перетину державного кордону (у тому числі адміністративної межі з тимчасово окупованою АР Крим) необхідно за заявою батьків оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Отже, внесені зміни істотно спрощують процес реалізації прав громадян України, що проживають на тимчасово окупованій території України, тому, після набуття чинності Закону, допоможуть отримати необхідні документи в найкоротші терміни.

За станом на 10.02.2016 року Закон ухвалений і спрямований на підпис Президентові. Закон набуває чинності з дня, що йде за днем його публікації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини