Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для поліції затвердять Дисциплінарний статут

4 лютого 2016, 15:45
1449
0
Реклама

У Верховній Раді зареєстрований урядовий законопроект № 3857 про твердження Дисциплінарного статуту Національної поліції України.

Дисциплінарним статутом визначається суть службової дисципліни в Національній поліції, повноваження поліцейських і їх керівників по її дотриманню, види заохочень і дисциплінарних стягнень, а також порядок їх застосування і оскарження.

Так, в проекті статуту говориться, що службова дисципліна зобов'язує поліцейського бути вірним присязі, знати закони, безумовно виконувати накази керівників, містити в постійній готовності до застосування зброю і спецзасоби і так далі. Визначений порядок взаємин керівника і підлеглого, нюанси виконання наказів.

Також регламентується, які види заохочень можуть бути застосовані до поліцейських (занесення на дошку пошани, грошова винагорода, подарунок, відомчі відмінності, спецзвання і тому подібне), хто і як може їх застосовувати.

Згідно з проектом, до поліцейських можуть застосовуватися такі дисциплінарні стягнення - зауваження, вимова, сувора догана, попередження про неповну службову відповідність, пониження в спеціальному званні на одну міру, звільнення з посади, звільнення із служби в поліції.

Детально розписані норми відносно дисциплінарної провини. Зокрема, поліцейського звільнять за грубу дисциплінарну провину:

1) відсутність на службі без поважних причин більше 4 годин впродовж робочого дня;
2) поява на службі в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп'яніння;
3) тортури, інші види жорстокого або нелюдського поводження з обличчям, а також дії, які сприяли їх здійсненню або прихованню;
4) порушення обмежень, пов'язаних із службою в поліції;
5) представлення свідомо помилкових відомостей або документів, необхідних для проходження служби в поліції;
6) ненадання допомоги особі, що знаходиться в небезпечному для життя стані, при нагоді надати таку ??допомогу або несполучення про такий стан належним установам або особам, якщо це спричинило тяжкі тілесні ушкодження або смерть потерпілого;
7) втрата вогнепальної зброї внаслідок недбалого відношення;
8) нереєстрація заяв і повідомлень про досконалі карні правопорушення і інші події;
9) втрата або розголошування відомостей, що становлять державну таємницю.

Проведення службових розслідувань за фактом порушення поліцейським службової дисципліни здійснюється дисциплінарними комісіями.

Відповідно, передбачається визнати таким, що втратило силу Закон про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини