Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для жителів окупованих територій спрощується порядок отримання свідчень про народження або смерть

4 лютого 2016, 14:00
4746
7
Реклама

Верховна Рада 4 лютого ухвалила Закон "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України відносно встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України" (урядовий законопроект № 3171).

ГПК доповнений статтею 257-1, в якій визначаються особливості виробництва у справах про встановлення факту народження або смерті фізичної особи на тимчасово окупованій території України. Нагадаємо, що тимчасово окуповані території визначені ВР - це АРК і окремі райони Донецької і Луганської областей.

Згідно з ухваленим Законом, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території може бути подано батьками, родичами, їх представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами цієї території України незалежно від місця проживання заявника.

Також і заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території може бути подана родичами померлого або їх представниками до суду за межами цієї території України.

Дела про встановлення факту народження/смерті особи на тимчасово окупованій території розглядаються невідкладно з моменту вступу відповідної заяви до суду. Прийняте судом рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення можуть бути оскаржені в загальному порядку по ГПК, оскарження рішення не припиняє його виконання.

Копія судового рішення видається особам, які брали участь в справі, негайно після проголошення такого рішення, або негайно спрямовується судом в орган РАГС по місцю ухвалення рішення для державній реєстрації народження або смерті особи.

Таким чином українська влада дотримується позиції про невизнання яких-небудь документів, які видають окупаційні органи влади. В той же час, прийняті зміни забезпечать можливість для українських громадян отримати легітимні українські документи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини