Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені особливості прийняття в експлуатацію будинків і деяких інших споруд

18 січня 2016, 16:05
6406
3
Автор:
Реклама

Державна архітектурно-будівельна інспекція в листі № 40-70-2015-1829 роз'яснила деякі питання у сфері містобудівної діяльності.

Пунктом 2 розділи III Порядку прийому в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будівель і будівель і споруд з/х призначення I і II категорій складнощі, які побудовані без дозволу на виконання будівельних робіт (далі - Порядок)встановлено, що замовник або його уповноважене обличчя подає в орган державного архітектурно-будівельного контролю по місцезнаходженню об'єкту заява про прийняття в експлуатацію об'єкту.

До заяви додаються:

- 2 екземпляри заповненої декларації;

- звіт про проведення техобследования об'єкту з інформацією про можливість надійної і безпечної експлуатації такого об'єкту (окрім індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 кв. м включно, господарських будівель і споруд загальною площею до 100 кв. м включно);

- завірені в установленому порядку копії:

1) документу, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розміщений об'єкт;

2) техпаспорти (з відміткою про проведене техобследовании у випадках, передбачених п. 6 р. II Порядку).

Заява про прийняття в експлуатацію об'єкту підписується також співвласниками земельної ділянки і вказаного об'єкту (при їх наявності).

Слід зазначити, що згідно ст. 88 ЗК володіння, користування і розпорядження земельною ділянкою, що знаходиться в загальній пайовій власності, здійснюються за згодою усіх співвласників згідно з угодою, а у разі недосягнення згоди - у судовому порядку.

Частиною 3 ст. 89 ЗК визначено, що володіння, користування і розпорядження земельною ділянкою загальної спільної власності здійснюються за договором або законом.

Також частями 3 і 4 ст. 357 ГК встановлено, що співвласник має право на те, що відповідає збільшення своєї частки у праві загальної часткової власності, якщо поліпшення загального майна, які не можна відокремити, зроблені співвласником своїми засобами за згодою усіх співвласників, з дотриманням встановленого порядку використання загального майна.

Співвласник житлового будинку, іншої будівлі, споруди може зробити у встановленому законом порядку за свій рахунок добудову (прибудову) без згоди інших співвласниківякщо це не порушує їх прав. Така добудова (прибудова) є власністю співвласника, який її зробив, і не змінює розміру доль співвласників в праві загальної пайової власності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини