Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про публічні закупівлі

25 грудня 2015, 09:22
1766
0
Реклама

Верховна Рада в ніч з 24 на 25 грудня ухвалила Закон про публічні закупівлі (законопроект № 3559)яким встановлені правові і економічні принципи здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави і територіальної общини. Закон ухвалений з урахуванням поправок.

Законом передбачено здійснення державних закупівель із застосуванням двох конкурентних процедур регулювання - відкриті торги і конкурентний діалога також однією неконкурентною - переговорна процедура закупівлі.

Відкриті торги здійснюються з обов'язковим проведенням аукціону за низькою ціною і з урахуванням нецінових критеріїв. Процедура конкурентного діалогу застосовується у разі, якщо: замовник не може визначити необхідні технічні, якісні характеристики товарів і робіт або визначити вид послуг; для ухвалення оптимального рішення про закупівлю необхідно провести переговори з учасниками (предметом закупівлі є консультаційні, юридичні послуги, розробка інформаційних систем, програмних продуктів, здійснення наукових досліджень і тому подібне). Переговорна процедура закупівлі здійснюватиметься без попередньої публікації - публікується тільки повідомлення про намір зробити висновок договір після проведення переговорів з учасником процедури.

Передбачається можливість створення централізованих закупівельних організаційякими є юридичні особи, які визначаються Кабінетом Міністрів, органами місцевого самоврядування, замовниками, відповідальними за організацію і проведення процедур закупівель і закупівель за рамковими угодами в інтересах замовників. Особливості створення і діяльності ЦЗО і особливості здійснення ними закупівель за рамковими угодами встановить Кабмін.

Заплановано вводити в дію Закон поетапно: з 1 січня 2016 року для усіх центральних органів виконавчої влади і суб'єктів, діючих в певних сферах, а з 1 січня 2017 року - і для усіх інших замовників.

Відмітимо, що в назві нового Закону термін "державні закупівлі" був свідомо замінений на "публічні закупівлі". Як пояснювали в Мінекономрозвитку, Причин для такого ребрендингу декілька: термін "публічні закупівлі" більше відповідає аналогічній термінології ЄС (Public Procurement); термін "державні закупівлі" давно асоціюється з корупцією і хабарництвом.

Документ прописує основи роботи в системі електронних закупівель ProZorroяка сьогодні працює в пілотному режимі. Масштабне розгортання системи ProZorro заплановане на перше півріччя 2016 року, а повний перехід державних установ на електронну систему закупівель планувався до січня 2017 року.

Детальніше про підготовку проекту читайте:
Мінекономрозвитку розробило проект Закону про публічні закупівлі
Уряд погоджував проект Закону про публічні закупівлі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини