Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Нацбанку вимагають змінити підходи до оцінки ділової репутації банкірів

21 грудня 2015, 16:23
651
0
Реклама

Банківські асоціації під час спільної наради в НАБУ вирішили, що Національний банк повинен внести зміни постанова від 4 червня 2015 року № 357щоб прописати чіткий дієвий механізм і принципи оцінювання діловій репутації керівників і власників істотної участі у банках, визнаних неплатоспроможними.

Даними, які можуть довести провину або невинність банкіра до причетності банкрутства конкретного банку, мають виключно НБУ і ФГВФЛ, оскільки це державна таємниця. "Не маючи доступу до такої інформації, вирішувати, хто має право залишитися в професії, а хто ні, - абсолютно безвідповідально", - вважає голова Ради НАБУ Роман Шпек. За його переконанням, поки не буде чіткого розуміння принципів роботи, по яких Апеляційна комісія (яку пропонується створити на основі банківських асоціацій) взаємодіятиме з НБУ, бажаючих в неї увійти серед працюючих банкірів не знайдеться.

Вказаною постановою № 357 НБУ підвищив вимоги до ділової репутації власників істотної участі і керівників банків. Зокрема, керівник або власник істотної участі у банку, який визнаний неплатоспроможним, не зможе повернутися у банківську систему в якості власника або керівника фінансової установи впродовж 10 років. Достатність власних засобів одержувачів істотної участі у банку оцінюється шляхом зіставлення з сумою відповідної долі в регулятивному капіталі банку замість покупної ціни акцій банку. Крім того, комісії НБУ з питань нагляду і регулювання діяльності банків мають право визначати наявність значного або вирішального впливу осіб на управління або діяльність банку без формального володіння істотною участю у банку, а також визнавати особу власником істотної участі у банку незалежно від представлення таким обличчям повідомлення і документів на узгодження в НБУ.

Джерело: НАБУ

Читайте також:
Банкіри вимагають змінити постанову про ознаки відсутності ділової репутації керівників банків
НБУ врегулює низку запитань по діловій репутації банкірів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини