Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано детальніше регламентувати діяльність суду присяжних

10 грудня 2015, 17:30
1163
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 3608 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно суду присяжних".

Запропоновані зміни до Закону "Про судоустрій і статус суддів" і Карний процесуальний кодекс, які передбачають розширення законодавчої регламентації діяльності суду присяжних, встановлення правил розгляду справ і так далі

Також запропоновано зниження вікового цензу для кандидатів в присяжні з 30 до 21 роки; передбачена можливість застосування сторонами карного виробництва відведень кандидатам в присяжні.

Передбачається визначити 2 форми діяльності суду присяжних :

- мале жюрі (6 присяжних) - розглядає справи про злочини, за здійснення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін більше 10 років

- велике жюрі (12 присяжних) - розглядає справи про особливо тяжкі злочини.

У законопроекті чітко розписані особенности судового розгляду в суді присяжних - підготовча частина, дебати, проголошення вердикту, перебування жюрі в дорадчій кімнаті і так далі

Передбачається, що виправдувальний вердикт жюрі є обов'язковим для суду і тягне виголошення виправдувального вироку.

Звинувачувальний вердикт жюрі є також обов'язковим для суду, окрім таких випадків:

- звинувачувальний вердикт жюрі не є перешкодою для виголошення виправдувального вироку, якщо суд визнає, що в діях обвинуваченого відсутній склад злочину, в здійсненні якого він звинувачується;

- у разі, якщо суд визнає, що звинувачувальний вердикт постановлений відносно невинної особи і є достатні дані для виголошення виправдувального вироку, оскільки не встановлена подія злочину або не доведена участь звинувачуваного в здійсненні злочину, то суд виносить постанову про розпуск жюрі і напрям кримінальної справи на новий судовий розгляд в іншому складі суду із стадії попереднього виробництва.

Окремі статті присвячені судовому розгляду справи після проголошення вердикту. За результатами розгляду справи судом присяжних суд може ухвалити виправдувальний вирок, звинувачувальний вирок, або ж рішення про розпуск жюрі і напрям кримінальної справи на новий судовий розгляд в іншому складі суду.

Також передбачається створення Державного реєстру присяжних. Відносно цього поданий окремий законопроект № 3607 "Про Державний реєстр присяжних".

Згідно з проектом, Державний реєстр присяжних - це автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки даних, створена для забезпечення державного обліку громадян України, які можуть брати участь в здійсненні правосуддя як присяжні.

Основні завдання Реєстру - ведення персоніфікованого обліку присяжних, складання списків присяжних для суду присяжних. Розпорядником Реєстру буде Державна судова адміністрація України.

Передбачається, що громадянин України, який висловив бажання бути включеним в Реєстр присяжних, подає органу ведення Реєстру достовірну інформацію про свої персональні дані, які вносяться в Реєстр.


Ініціатори законопроектів - народні депутати Юлія Тимошенко, Юрій Луценко і Ірина Луценко.

Передбачається, що ухвалення законопроектів дозволить забезпечити реалізацію на практиці положень статей 124, 127 і 129 Конституцій України і наповнити реальним змістом положення КПК відносно здійснення правосуддя судом присяжних.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини