Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комітет забракував проект про карну відповідальність за антиукраїнські висловлювання

3 грудня 2015, 10:58
816
0
Реклама

Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув новий варіант законопроекту № 2225 про внесення змін до Карного кодексу відносно захисту авторитету держави і ухвалив відправити його авторові (нардепові К. Матейченко) на доопрацювання.

Нагадаємо, цей проект був поданий в Раду у кінці лютого 2015 року і викликав громадський резонанс і негативну оцінку експертів, оскільки припускав у своєму початковому варіанті доповнити Карний кодекс статтею про покарання за публічну критику влади. Вже на початку березня 2015 року депутат відкликав свій проект, пояснивши, що жодним чином не передбачав карного покарання за будь-яку критику влади, маючи на меті покарання за наругу над державними символами.

У оновленому тексті законопроекту, який був поданий до парламенту у кінці березня, пропонується доповнити статтю 338 УК (Наруга над державними символами) нормами про те, що публічні принижуючі, образливі виступи чи інші дії, спрямовані на адресу України як суверенної держави, а також історичної пам'яті українського народу і нації, караються штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів (за повторність або особливо цинічну форму - виправні роботи до 2 років або арешт до 6 місяців).

Але і такий варіант змін не сподобався профільному Комітету. У укладенні говориться, що запропоновані автором положення частково вже передбачені статтями УК, а терміни "історична пам'ять", "інші дії" і так далі не є юридично визначеними, що неминуче викличе труднощі при кваліфікації карних злочинів.

Також негативну оцінку проекту дали експерти Мінюсту, МВС, Генпрокуратури, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини