Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ розмежував подачу заяви про заміну сторони старанного виробництва

24 листопада 2015, 16:00
2052
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 18 листопада 2015 року розглянув справу 6-2391цс15 за заявою про заміну сторони старанного виробництва.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. Згідно частини четвертої статті 11 Закону "Про старанне виробництво" у разі вибуття однієї із сторін старанного виробництва державний виконавець за власною ініціативою або за заявою сторони, а також сама зацікавлена сторона має право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Згідно частини першої статті 378 ГПК у разі вибуття однієї із сторін старанного виробництва за уявленням державного виконавця або за заявою сторони суд замінює сторону старанного виробництва її правонаступником.

Частиною четвертої статті 82 Закони "Про старанне виробництво" встановлено, що рішення, дії або бездіяльність державного виконавця або іншого посадовця державної старанної служби по виконанню судового рішення можуть бути оскаржені сторонами до суду, що видав старанний документ, а іншими учасниками старанного виробництва і особами, які притягуються до проведення старанних дій, - до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

Згідно частини першої статті 264 КАС у разі вибуття однієї із сторін старанного виробництва за уявленням державного виконавця або за заявою зацікавленої особи суд може замінити сторону старанного виробництва її правонаступником.

Враховуючи вищевикладене і провівши аналіз положень законодавства необхідно провести розмежування подачі заяви про заміну сторони старанного виробництва.

Виходячи з положень Закону "Про старанне виробництво" і КАС можна зробити висновок, що суд може замінювати сторону старанного виробництва при примусовому виконанні по старанному напису нотаріуса в порядку адміністративного судочинства.

Згідно з положеннями ГПК України і Закону "Про старанне виробництво" суд може замінити сторону старанного виробництва при примусовому виконанні по старанному документу, виданому судом при розгляді цивільної справи в порядку цивільного судочинства.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини