Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звільнення від ПДВ не поширюється на постачання послуг у сфері інформатизації

20 листопада 2015, 09:37
2206
0
Автор:
Реклама

Звільнення від оподаткування ПДВ не поширюється на операції з поставки послуг у сфері інформатизації. Такого висновку дійшла ГФС в листі № 24947/10/28-10-06-11роз'яснюючи оподаткування операцій з поставки програмної продукції.

Нагадаємо, п. 26 прим. 1 подр. 2 разд. XX НК для операцій з поставки програмної продукції тимчасово, з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р., введений пільговий режим оподаткування ПДВ, згідно з яким звільняються від оподаткування цим податком операції з поставки програмної продукції.

До програмної продукції відносяться:

- результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної і учбової комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів і онлайн-сервісів;

- криптографічні засоби захисту інформації.

Тобто, режим звільнення від обкладення ПДВ застосовується до операцій з поставки програмної продукції незалежно від того, поставляється така продукція на матеріальних носіях або передається покупцеві іншим шляхом, у тому числі і з використанням Інтернету, електронної пошти або іншими засобами передачі інформації.

Підпунктом 14.1.244 п. 14.1 ст. 14 НК визначене, що в цілях оподаткування операцій по переміщенню майна і енергії через митний кордон України термін "товари" вживається в значенні, визначеному Митним кодексома саме: будь-яке рухоме майно (у тому числі валютні цінності, культурні цінності), електрична, теплова і інші види енергії, а також транспортні засоби, за винятком транспортних засобів, використовуваних виключно для перевезень пасажирів і товарів через митний кордон України (п. 39 ст. 1 ТК).

При декларуванні ввезених на митну територію України товарів кожен з них класифікується по окремій, тільки йому властивій товарній позиції.

Програмний продукт (програмний засіб, програмне забезпечення) не має окремо певного коду УКТЗЕД і розглядається як результат виконання послуг, який має бути зафіксований на відповідному матеріальному носії виконавця або замовника, або може бути переданий виконавцем замовникові по електронній пошті або іншими засобами передачі інформації.

У випадку якщо при постачанні програмної продукції вартість програмної продукції, яка зафіксована на матеріальному носії інформації, і вартість такого носія інформації визначені окремо, то операції з поставки програмної продукції звільняються від оподаткування ПДВа операції з поставки матеріального носія інформації обкладаються ПДВ у загальновстановленому порядку по основній ставці.

Отже, операції з поставки програмної продукції від нерезидента (резидента) резидентові на митну територію (з митної території) України являються операцією з поставки послуг.

Об'єктом оподаткування ПДВ відповідно до п. 185.1 ст. 185 НК являються операції платників податку з поставки товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, згідно ст. 186 НК.

Підпунктом "в" п. 186.3 ст. 186 НК визначене, що при наданні консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних, а також послуг з розробки, постачання і тестування програмного забезпечення, по обробці даних і наданню консультацій з питань інформатизації, надання інформації і інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем, місцем постачання вказаних послуг вважається місце, в якому одержувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або, - у разі відсутності такого місця - місце постійного або переважного його проживання.

Отже, операції з поставки програмної продукції від нерезидента (резидента) резидентові на митну територію (з митної території) України є об'єктом оподаткування ПДВ на підставі п. 185.1 ст. 185 НК.

При цьому, слід пам'ятати, що згідно п. 26 прим. 1 подр. 2 разд. XX НК тимчасово, з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р., ці операції з поставки програмної продукції звільняються від обкладення ПДВ.

Одночасно слід зазначити, що платники податків при здійсненні операцій з поставки систем і устаткування, невід'ємною складовою яких є програмна продукція, зобов'язані нарахувати і сплатити ПДВ по таких операціях на загальних підставах, визначених для постачання товарів і послуг в Україні.

В той же час, постачання послуг у сфері інформатизаціїзокрема програмування, тестування, інсталяції, деінсталяції, конфігурації, обслуговування і перевірки програмних і програмно-технічних засобів не відносяться до визначення програмної продукції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини