Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

УСЮ ініціює питання відповідальності керівників за "нічне правосуддя" і інші порушення відносно "майдановцев"

18 листопада 2015, 17:25
852
1
Автор:
Реклама

Вища рада юстиції вирішила ініціювати перед правоохоронними органами і ВККС питання про відповідальність суддів, що очолювали під час масових акцій протесту в Україні Червонозаводский районний суд міста Харкова. Рішення принято17 листопада при розгляді дисциплінарної справи відносно судді Васильевой Олени Олександрівни (виведення ТСК від 22 квітня 2015 року № 25/2-15). Шляхом таємного голосування Рада прийняла рішення про внесення подання про звільнення судді за порушення присяги.

При розгляді справи було встановлено, що суддя Е. Васильева здійснювала правосуддя відносно активістів "Євромайдану" в Харкові у нічний час. Встановлено також, що на роботу 19 лютого 2014 року суддю викликало керівництво суду, у той час в суді вже стався автоматичний розподіл справ і особи, затримані під час блокування воріт Академії внутрішніх справ в м. Харкові, за непокору правоохоронним органам були доставлені в судове засідання для вирішення питання про накладенні адміністративного арешту. Раніше при тих же обставинах УСЮ прийняв рішення про звільненні за порушення присяги Чудовского Дениса Олеговича - судді того ж Червонозаводского районного суду міста Харкова.

Нагадаємо, на засіданні 17 листопада УСЯ винесено розгляд 11 дисциплінарних справ, відкритих по виводах ТСК по суддях, що виносили рішення проти учасників масових акцій протесту в Україні в період з 21 листопада 2013 року по 11 квітня 2014 року.

17 листопада УСЮ завершив розгляд п'яти подів. Розгляд однієї справи на прохання судді відкладений на 18 листопада. Інші - із-за нез'явлення суддів з поважних причин - відкладено на інші засідання УСЮ.

За результатами розгляду п'яти дисциплінарних справ прийнято рішення про внесення подання про звільнення за порушення присяги відносно чотирьох суддів:

- Оболонського райсуду Швачач Юлії Олександрівни (виведення ТСК від 9 червня 2015 № 44/02-15);

- Червонозаводского районного суду міста Харкова Васильевой Олени Олександрівни (виведення ТСК від 22 квітня 2015 № 25/2-15);

- Васильківського міськрайонного суду Київської області Степаненко Віктора Вікторовича (виведення ТСК від 19 травня 2015 № 29/02-15);

- Оболонського районного суду міста Києва Литвинова Віталія Євгенійовича (виведення ТСК від 24 березня 2015 № 13/02-15).

В той же час Вища рада юстиції відмовив у внесенні подання про звільнення судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області Криворучко Ігоря Вікторовича (виведення ТСК від 22 квітня 2015 № 19/02-15). Присутній на засіданні Олег Якимчук, учасник "Автомайдану", на якого суддею И. Криворучко 16 січня 2014 року було накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права управління транспортними засобами строком на 6 місяців, відмітив, що того дня участі в акції не браввтім скарги на дії судді в ТСК не подавав, тому що не вважає себе потерпілим від рішення суду, а наполягає на притягненні до відповідальності інспектора ДАІ, на підставі протоколу якого суддя виніс вказану постанову. "Я був завчасно повідомлений про засідання, суд вивчив докази, запросив свідків", - сказав під час розгляду справи в УСЮ О. Якимчук, відмітивши, що відповідальність у його справі повинні нести тих осіб, "які підробляли докази".

Крім того, 17 листопада УСЮ відкрив дисциплінарна справа по укладенню ТСК відносно судді Шевченківського районного суду міста Києва Сиромашенко Наталії Володимирівни (виведення ТСК від 10 червня 2015 № 53/02-15). Таким чином, вже відкрито дисциплінарні справи по усіх виводах ТСК, які були спрямовані на розгляд Вищої ради юстиції (всього було відправлено 41 висновок про 46 суддів).

Розгляд 13 дисциплінарних справ завершено, за результатами їх розгляду Вища рада юстиції прийняла 9 рішень про внесення уявлень про звільнення суддів з посад за порушення присяги. Відносно трьох суддів - матеріали передані у ВККС для накладення іншого дисциплінарного стягнення, у одній справі - відмовлено у внесенні подання про звільнення судді при особливих обставинах.

Джерело: УСЮ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини