Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Минсоцполитики розповіло, як підготувати дитину до повернення в сім'ю після інтернату

17 листопада 2015, 17:47
883
0
Автор:
Реклама

Минсоцполитики наказом від 12 листопада 2015 року № 1101 ствердило Методичні рекомендації по підготовці дитини до повернення у біологічну сім'ю після тривалого перебування в интернатном установі/установі.

Рекомендації розроблені для використання в роботі фахівцямиякі організовують і забезпечують підготовку дітей до повернення у біологічні сім'ї.

У роботі по поверненню дитини доцільно враховувати вік, стан здоров'я, рівень розвитку, життєвий досвід дитини, міру прихильності батьків або інших осіб, з якими дитина проживала, і т. п.

Фахівцям, які визначають якість контакту, при оцінці взаємодії дитини з його родичами рекомендується приділяти увагу її реагуванню, настрою і відношенню до них, а не прислухатися тільки до суб'єктивної думки дорослих.

До спостережень за контактами дитини з сім'єю пропонується притягати психолога з досвідом роботи в цій сфері.

Роботу по зближенню дитини з біологічною сім'єю рекомендується починати в період перебування дитину в интернатном установі, а не після повернення в сім'ю.

Під час збору і аналізу інформації про вихованців бажано з'ясувати, наскільки перебування дитини в установі відповідає потребам дитини.

Джерелами інформації можуть бути особисті справи вихованців, журнали обліку дітей, медичні картки, особисті справи соціального супроводу сімей, діти з яких виховуються в интернатном установі.

У час аналізу особистих справ рекомендується, зокрема, з'ясувати таку інформацію відносно вихованців в контексті забезпечення їх права на сімейне виховання:

- статус (дитина-сирота; дитина, позбавлена батьківської опіки, дитина-інвалід);
- перебування на обліку дітей, які можуть бути усиновлені;
- причини і підстави пристрою до интернатное установи;
- стан здоров'я;
- підтримка контакту з батьками;
- можливість повернення дитини в сімейне середовище.

Ініціювати повернення дитини у сім'ю можуть батьки (один з них), сама дитина, представник органу опіки і опікування, соцробітник, директор або соціальний педагог интернатного установи і т. п.

Здійснення заходів по поверненню дитини в сім'ю передбачає проведення оцінки потреб дитини і його сім'ї, планування роботи і надання соціальних послуг, роботу з сім'єю після повернення дитини до батьків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини