Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НКЦБФР настоює на анулюванні ліцензії УМВБ

5 листопада 2015, 18:09
1007
0
Реклама

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку оскаржить у апеляційній інстанції постанова Окружного адміністративного суду міста Києва від 02.11.2015 про визнання протиправним і відміні постанови Комісії від 01.10.2015, яким анулювана ліцензія ЗАТ "Українська міжбанківська валютна біржа".

У своїй постанові суд визнав, що Комісія діяла у рамках своїх повноважень, і підтвердив здійснення з боку УМВБ правопорушення на ринку цінних паперів. Вивчаючи обставини справи, суд встановив, що в течію майже 6 місяців фондова біржа діяла на підставі внутрішніх документів, які не відповідали вимогам законодавчих і нормативних актів. Крім того, суд визнав, що УМВБ навіть після попереджень з боку НКЦБФР не виконувала вимоги нормативних актів.

При цьому в постанові суду вказано, що Комісія при визначенні санкції прийняла занадто жорстке рішення"не дотримуючи принципу пропорційності", тобто, "балансу між несприятливими наслідками для прав і інтересів позивача".

НКЦБФР підкреслює, що порушення у формі невиконання припису про усунення порушень ліцензійних умов, встановлених для певного виду господарської діяльності, являється основою для ухвалення рішення про анулювання ліцензії відповідно до статті 16 Закону "Про ліцензування видів господарської діяльності".

Комісія вважає, що такі порушення є грубими, такими, що мають систематичний характер, і вважає застосовані санкції обгрунтованими.

Хронологія справи

Усі фондові біржі України повинні були в 3-місячний термін привести свою діяльність у відповідність з рішенням НКЦБФР від 04.11.2014 № 1492 "Про затвердження Змін до Положення про функціонування фондових бірж". УМВБ не виконала вимог, тому 17.04.2015 НКЦБФР порушила справу про правопорушення на ринку цінних паперів відносно УМВБ. 21.05.2015 постановою регулятора до УМВБ була застосована санкція у вигляді попередження і виданий припис про усунення порушень законодавства.

У зв'язку з невиконанням розпорядження про усунення порушень законодавства 03.09.2015 НКЦБФР винесене постанова про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів відносно УМВБ.

01.10.2015 НКЦБФР прийняте постанова про накладення санкцій у вигляді анулювання ліцензії за правопорушення на ринку цінних паперів у справі про невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов, а саме, приведення документів УМВБ як організатора торгівлі відповідно до нормативних актів Комісії. Постанова повинна була набути чинності 01.11.2015.

Джерело: НКЦБФР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини