Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект Трудового кодексу прийнятий за основу

5 листопада 2015, 12:33
3473
1
Реклама

Верховна Рада сьогодні, 5 листопада, прийняла за основу проект Трудового кодексу України (допрацьований законопроект № 1658ініціатори - В. Гройсман, Л. Денисова, М. Папиев, С. Кубив).

За таке рішення проголосувало 258 народних депутатів.

Проект Трудового кодексу складається з дев'яти книг (368 статей), а також завершальних і перехідних положень. У проект повністю інкорпоровані норми законів "Про оплату праці", "Про відпустки" і частково Закону "Про охорону праці".

Документ визначає основні принципи правового регулювання трудових стосунків. У допрацьованому проекті виписані характеристики умов праці, зокрема, шкідливі і небезпечні умови праці, особливий характер праці, легка праця неповнолітніх, роз'їзний характер роботи, польові умови праці. Прописаний порядок обнародування держорганами норм законодавства про працю, осучаснені положення про гарантії мобілізованим, відпустці матерям дітей-інвалідів і тому подібне

Проект ТК також доповнений положеннями про правонаступництво в трудових стосунках; припиненні трудових стосунків; припиненні трудових стосунків по основі настання надзвичайних обставин, що перешкоджають продовженню трудових правовідносин; підсумовуваному обліку робочого часу; компенсаційній виплаті (посібнику) на оздоровлення при наданні щорічної відпустки; праві на репатріацію, гарантії і компенсації працівникам у разі їх репатріації.

Окремою главою визначені норми відносно професійної (службовою) кар'єри, до яких віднесені питання стажування працівників, кадрового резерв, конкурсного відбору працівників; збільшення терміну щорічної відпустки до 28 днів і так далі

Норми проекту спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії (переглянутою) і інших міжнародно-правових актів, конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці.

До другого читання законопроект ТК допрацьовуватимуть, у тому числі із залученням профспілок, громадських організацій, експертів.

Відмітимо, що сьогодні возде будівлі ВР мітингували представники деяких профспілок, вимагаючи від депутатів не приймати новий Трудовий кодекс, який, за їх словами, ущемить права працівників. Експерти відмічали, що насправді вимогою ЄС було тільки внесення зміни в діючий КЗоТ для захисту ВІЛ-інфікованих і сексуальних меншин.

Читайте також: Новий Трудовий кодекс: міняємо обкладинку або зміст?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини