Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неузгоджене з поручителем збільшення відсотків по кредиту припиняє поручительство

4 листопада 2015, 14:40
1679
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 21 жовтня 2015 року розглянув справу 6-1161цс15 за позовом поручителя до "Родовид Банку" і його боржникові про визнання поручительства припиненим.

При розгляді Суд сформулював наступну правову позицію. Згідно частини першої статті 559 ГК поручительство припиняється з припиненням забезпеченого ним зобов'язання, а також у разі зміни зобов'язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшується об'єм його відповідальності.

Зі змісту вказаної норми виходить, що до припинення поручительства призводять такі зміни умов основного зобов'язання без згоди поручителя, які зумовили збільшення об'єму відповідальності останнього.

Таке збільшення відповідальності поручителя внаслідок зміни основного зобов'язання виникає у випадку: збільшення розміру процентної ставки за користування кредитом; встановлення нових умов порядку зміни процентної ставки у бік збільшення; розширення змісту основного зобов'язання про дострокове повернення кредиту і плати за користування ним; відстрочення виконання, що призводить до збільшення періоду, за який нараховуються відсотки за користування чужими грошовими коштами; встановлення (збільшення) розміру неустойки і т.

Внесення додатковою угодою змін в кредитний договір в частині збільшення розміру процентної ставки без згоди поручителя на такі зміни призводить до збільшення об'єму відповідальності останнього і призводить до припинення поручительства.

Така ж правова позиція висловлена ВСУ в постановах у справах № 6-97цс13, № 6-70цс14.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини