Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як фінансується студентське самоврядування?

27 жовтня 2015, 14:02
1395
0
Автор:
Реклама

Згідно ст. 40 Закону "Про вищу освіту" фінансовою основою діяльності органів студентського самоврядування є засоби, визначені вченою радою внз в розмірі не менше 0,5 % власних надходженьотриманих вищим учбовим закладом від основної діяльності. Про це нагадало Міносвіти в листі № 1/9-496.

Узагальнення практики відносно здійснення такого фінансування у внз дозволяє виділити 2 моделі фінансування органів студентського самоврядування.

За першою моделлю, витрати на виконання завдань і здійснення повноважень органів студентського самоврядування покривають за рахунок платежівякі здійснюються безпосередньо внз. Проте такі платежі здійснюються виключно на підставі пропозицій керівника органу студентського самоврядування згідно затвердженого кошторису на відповідний бюджетний період. Бухгалтерія і фінансовий відділ внз допомагають органам студентського самоврядування в належному складанні фінансової і бухгалтерської звітності.

В той же час, згідно ч. 5 ст. 40 Закону "Про вищу освіту", органи студентського самоврядування можуть мати власні банківські рахунки. Це робить можливим впровадження іншої моделі фінансування студентського самоврядування, яка припускає його фінансову автономію за рахунок акумуляції відповідних засобів на окремих рахунках і їх використання з таких рахунків.

Реалізація цієї моделі можлива за умови здійснення діяльності органів студентського самоврядування у формі юрособи, якій властива організаційна, майнова і фінансово-господарська самостійність. Частиною 4 ст. 40 Закону "Про вищу освіту" також визначено організаційно-правову форму такої юрособи - громадська організація.

При цьому процес утворення громадської організації передбачає необхідність отримання згоди учбового закладу на використання своєї назви в назві створюваної організації, а також на розміщення відповідної юрособи за юридичною адресою внз. Міністерство звертає особливу увагу на те, що керівник внз повинен сприяти діяльності органів студентського самоврядування відносно початку процесу утворення відповідної громадської організації.

У разі утворення громадської організації засоби, визначені вченою радою внз в розмірі не менше 0,5 % власних надходжень, отриманих внз від основної діяльності, підлягаючих напряму на діяльність органів студентського самоврядування, перераховуються безпосередньо на банківські рахунки такої організації. В цьому випадку полягає договір між внз і громадською організацією.

Вибір моделі фінансування здійснюється органами студентського самоврядування самостійно; керівництво внз може сприяти в реалізації будь-якій з цих моделей, зокрема, шляхом ухвалення відповідних управлінських рішень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини