Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто присягатиме на вірність Державному Прапору?

21 жовтня 2015, 10:15
954
8
Реклама

У парламенті зареєстрований урядовий законопроект № 3334 "Про Державний прапор України"який раніше був анонсований Арсенієм Яценюком.

У проекті містяться положення відносно опису Державного Прапора, встановлюється загальний порядок використання, визначаються випадки і особливості його встановлення, правила використання миротворчим контингентом, закордонними дипломатичними установами України.

Передбачається, що громадяни України, іноземці і особи без громадянства, які знаходяться на території України мають право встановлювати Державний Прапор України у житлових будинках, в них і на них, в нежитлових (адміністративних) будівлях, в них і на них, в транспортних засобах і на них.

Держпрапор може використовуватися під час проведення офіційних і урочистих заходів підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, політичними партіями, професійними спілками і громадськими об'єднаннями, фізичними особами з дотриманням вимог Закону.

Згідно з проектом при установці Держпрапора необхідно буде дотримуватися определеных вимог. Так, чітко регламентується зовнішній вигляд прапора, держака, їх розміри, місце установки. Прапор, встановлений на будівлі або перед ним, повинен освітлюватися в темний час доби. У приміщеннях, в яких проводяться офіційні або урочисті заходи або засідання, Державний Прапор України встановлюється праворуч від трибуни або президії. У службових кабінетах - праворуч від робочого місця посадовця. У разі, якщо Держпрапор вивішується на стіні, його полотнище розгортається на правий бік і так далі

Також вказано, що Прапор має бути чистим і неушкодженим. Встановлений або піднятий Державний Прапор України не повинен торкатися поверхні землі і води, підлоги, дерев або інших предметів. Якщо Прапор став непридатним для використання, він підлягає знищенню в порядку, встановленому Кабміном.

У разі оголошення трауру Державний Прапор використовується в траурному оформленні - до верхньої частини держака прикріпляється чорна стрічка завдовжки в полотнищі і шириною 5-10 сантиметрів.

Крім того, пропонується встановити, що зображення Держпрапора може використовуватися як основа або елемент державних нагород України і нагрудних знаків, на бланках паспортів, посвідчень, свідчень і інших документів, видавані держорганами, на відомчих відмінностях держорганів і відмінностях органів місцевого самоврядування, а також вітальних листах держорганів і органів місцевого самоврядування.

Пропонується також законодавчо встановити День Державного Прапора України (23 серпня)

Передбачено в законопроекті і те, що присягу на вірність Україні і Державному Прапору України приносять (стоячи, поклавши праву руку на ліву частину грудей) :

1) впродовж навчального року - учні (вихованці) загальноосвітніх учбових закладів;

2) в день Державного Прапора України - Президент України, голова Верховної Ради України, його перший заступник і заступник, Прем'єр-міністр України, перший віце-прем'єр-міністр України, віце-прем'єр-міністри України, міністри, інші керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів, і їх заступники, голова СБУ, Генеральний прокурор України, голова НБУ, голова і інші члени Рахункової палати України, Уповноважений ВР з прав людини, голова ВР арк, голова рада міністр арк, народний депутат Україна, депутат вр арк, депутат місцевий рада, сільський, селищний, міський голова, учень (вихованці) загальноосвітній учбовий заклад, студент вищий учбовий заклад, курсант.

Текст присяги запропонований наступний: "Присягаю на вірність Україні та Державному Прапору, який над нею майорить. Клянуся боронити святу українську землю, незалежність України та свободу українського народу - завжди і всіма силами".

Що стосується гарантій правового захисту Державного Прапора України, то в законопроекті йде мова про те, що Держпрапор є об'єктом права державної власності і не належить до об'єктів авторського права. Держпрапор України не може бути ідентичним і використовуватися як прапор інших суб'єктів (адміністративно-територіальних одиниць, територіальних громад, підприємств, установ, організацій, політичних партій, об'єднань і так далі).

Не допускається використання зображення Державного Прапора України або його імітація в рекламі. Також забороняється використовувати Держпрапор не за призначенням або способом, що виражає нешанобливе відношення до нього, розміщувати на нім які-небудь предмети, написи або зображення, якщо при цьому проявляється неповага до держсимволу.

Відповідно, заплановані зміни в КоАП - за порушення порядку використання Державного Прапора України передбачений штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян.

Відмітимо, що на сьогодні діє постанова ВР від 28.01.1992у якому затверджений опис Державного Прапора.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини