Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд присудив Веренцову 3 тис. грн. за незаконний арешт за проведення мітингу

Реклама

Галицький районний суд міста Львова 7 вересня 2015 року, розглянувши справу 461/5799/14-ц за позовом Олексія Веренцова до Держказначейства про відшкодування шкоди, заподіяної незаконними діями правоохоронних органів, ухвалив стягнути в його користь 3 тис. грн.

У 2010 році А. Веренцов був заарештований на три доби за проведення пікету біля прокуратури Львівської області. Він був визнаний винним в здійсненні адміністративних правопорушень, передбачених ст.185 (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування по охороні громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця), ч.1 ст.185-1 (порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних ходів і демонстрацій) КоАП. Апеляционный суд відмовив в задоволенні скарги.

У 2013 році Європейський суд з прав людини, розглянувши справу "Веренцов проти України"встановив факт порушення органами влади Конвенції про захист прав людини і основних свобод (право на справедливий суд, відсутність покарання без закону, свобода зборів і об'єднань).

У 2014 році Верховний Суд України відмінив рішення судів першої і апеляційної інстанцій, і закрив справу про адміністративне правопорушення відносно А. Веренцова.

А. Веренцов просив стягнути з Держбюджету компенсацію у розмірі 60 тис. грн. Суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, оскільки А. Веренцову протиправними діями органів внутрішніх справ, які полягали в незаконному переслідуванні, незаконному адміністративному арешті строком на 3 діб, був нанесений моральний збиток, був порушений його стійкий життєвий устрій, він був позбавлений можливості спілкування з рідними і близькими, ведення раціонального, здорового і звичного способу життя, був вимушений доклав значний зусилля для захист свій право і законний інтерес в судовий інстанція Україна і європейський суд з прав людина.

Позовні вимоги були задоволені частково. 3 тис. грн. були присуджені А. Веренцову виходячи з розміру мінімальної заробітної плати і неоподатковуваного мінімуму прибутків громадян, діючих на час розгляду справи. Суд порахував, що ця сума є співвимірною збитку.


Також читайте:

Ім'ям України : ЕСПЧ про право на мирні збори в Україні,

Конференція із захисту прав людини : мирні збори як маркер правової держави

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини