Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про припинення права на землю за рішенням місцевої ради

13 жовтня 2015, 11:50
2128
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 7 жовтня 2015 року розглянув справу 1275цс15 за позовом користувачки (з 1971 року) неприватизованої земельної ділянки до Коломыйскому міськраді і ряду фізосіб (що отримали частину ділянки за рішенням ради в 2011 році) про визнання недійсним і відміні рішення міськради, визнанні недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку.

При розгляді Суд сформулював наступну правову позицію. Згідно частини першої статті 90 ЗК УРСР 1970 рокуякий діяв на момент придбання особою, що подарувала позивачці будинок, розташований на спірній ділянці, права власності на житловий будинок, під час переходу права власності на будівлю переходить також і право користування земельною ділянкою або його частиною.

Пункт 5 постанови Верховної Ради УРСР "Про порядок введення в дію Земельного кодексу УРСР" від 18 грудня 1990 року передбачав, що громадяни, що мають в користуванні земельні ділянки, надані їм до введення в дію справжнього Кодексу, зберігають свої права на користування до оформлення ними в установленому порядку прав власності на землю або землекористування.

Згідно з пунктом 7 Перехідних положень Земельного кодексу України 2001 року громадяни, що отримали у власність, в тимчасове користування, у тому числі на умовах оренди, земельні ділянки в розмірах, які були передбачені раніше чинним законодавством, зберігають права на ці ділянки.

Згідно частини першої статті 29 Земельного кодексу України 1990 року і частин третьої, четвертої статті 142 Земельного кодексу України 2001 року припинення права користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача проводиться за його заявою на підставі рішення відповідної ради.

Примусове припинення права користування земельною ділянкою, вилучення земельної ділянки могло відбуватися в судовому порядку, передбаченому частиною четвертої статті 29, частиною шостої статті 31 Земельного кодексу УРСР 1990 р. і статті 143, частини десятої статті 149 Земельного кодексу України 2001 року.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини