Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано амністувати учасників АТО

8 жовтня 2015, 16:00
1459
8
Реклама

У парламенті під № 3249 зареєстрований проект Закону про амністію захисників Вітчизни у 2015 році. Ініціатори - народні депутати С. Пашинский, И. Винник, Т. Чорновол.

Серед цілей ухвалення законопроекту - демонстрація високої поваги до заслуг учасників АТО перед Батьківщиною, недопущення їх покарання за окремі карні правопорушення.

Пропонується звільнити від карного покарання (за здійснення окремих карних правопорушень до дня набуття чинності цього Закону) в порядку і на умовах, визначених цим Законом, осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, при здійсненні карного виробництва відносно яких встановлений факт їх безпосереднього участі в АТОзабезпеченні її проведення, які знаходилися безпосередньо в районах АТО в період її проведення.

Проект передбачає звільнення від покарання у вигляді позбавлення волі на певний термін і від інших покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, осіб, які засуджені за:

- умисні злочини, що не є тяжкими або особливо тяжкими
- злочини, здійснені по необережності, які не є особливо тяжкими;
- носіння, зберігання, придбання, передачу або збут вогнепального зброї (окрім гладкоствольного мисливського)бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу (ч.1 ст.263 УК).

Відносно останнього в пояснювальній записці відзначається, що більшість осіб, які бойових подій, що повертаються із зони, знаходяться в складному психологічному становищі і досить часто забирають з собою зброю з єдиною метою - "про запас на випадок, якщо вороги просунуться далі за лінію фронту, щоб було з чим ворога зустрічати", а також для необхідності психологічної адаптації в післявоєнний період (наприклад, не можуть спати, коли під рукою немає зброї, оскільки звикли до цього у бойовій обстановці). Автори проекту запевняють, що такі особи являються не стільки суспільно небезпечними, скільки що потребують психологічної реабілітації, і їх карне переслідування швидше посилить негативний психологічний стан, чим виправить їх. Крім того, оскільки таких осіб вже затримали за скоєння цього злочину, то, очевидно, зброю у них вилучили в процесі розслідування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини