Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Використовувати в розрахунках віртуальні валюти ризиковано, - НБУ

2 жовтня 2015, 12:40
788
4
Реклама

Протягом цього року питання про можливість використання віртуальних валют в Україні часто піднімалося учасниками вітчизняного ринку на конференціях, нарадах і зустрічах, які проводить банківське співтовариство.

НБУ відмічає, що на сьогодні міжнародними фінансовими установами і центральними банками не розроблено ніяких погоджених підходів до питань, пов'язаних з використанням віртуальних валют. В той же час, світова банківська спільнота вважає, що використання віртуальних валют вимагає ретельного моніторингу і осмислення з боку державних регуляторів. На думку фахівців Всесвітнього банку, моніторинг розвитку вказаного феномену має бути компетенцією тих підрозділів центрального банку, які займаються платіжними системами і розрахунками.

Європейський центральний банк у своїх дослідженнях про віртуальні цифрові валюти не виражає однозначного рішення по використанню віртуальних валют, і застерігає від їх використання у фінансовій діяльності.

Національний банк України відстежує розвиток і використання нових платіжних послуг, зважаючи на принцип співмірності, і вважає, що нові учасники повинні мати шанс виходу на ринок, проте на першому місці має бути забезпечена безпека платежів.

Разом з центральними банками країн ЄС Нацбанк України застерігає банки, платіжні організації, учасників платіжних систем і власників віртуальних валют по наявних ризиків і потенційних погроз їх використання.

Також НБУ попереджає, що не несе відповідальності за можливі ризики і втратипов'язані з використанням віртуальних валют в розрахункових операціях.

В цілях захисту прав споживачів, безпеці здійснення переказу коштів Національний банк України рекомендує громадянам використовувати послуги тільки тих платіжних систем, систем розрахунків, які внесені Національним банком України в Реєстр платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем і операторів послуг платіжної інфраструктури.

НБУ і надалі вивчатиме досвід впровадження інноваційних продуктів на ринку платежів і відстежуватиме політику центральних банків і державних установ інших країн для того, щоб врегулювати питання віртуальних валют в європейському і загальносвітовому контексті.

Джерело: НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини