Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про прозорість власності телерадіокомпаній

1 жовтня 2015, 14:05
808
1
Реклама

Сьогодні, 1 жовтня, набув чинності Закон № 674 - VIII про внесення змін до деяких законів України відносно забезпечення прозорості власності засобів масової інформації і реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення.

Закон зобов'язує суб'єктів інформаційної діяльності (телерадіомовців і провайдерів програмної послуги) розкривати інформацію про реальну структуру власності і надавати відомості про кінцевого власника (контролерові) бенефіціара компаній.

Забороняється створення і діяльність телеорганізацій, учасником яких є юридичні особи, зареєстровані у офшорних зонахперелік яких визначений Кабінетом Міністрів України, а також відповідні фізичні особи-підприємці, фізичні особи і особи без громадянства.

На Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення покладається обов'язок надавати детальне обгрунтування усім своїм рішенням відносно видачі, відмови у видачі і відмови в продовженні ліцензій. Також Нацраді забороняється вводити не які-небудь передбачені законами України обмеження ретрансляції програм, які походять з країн-учасниць Європейської конвенції про трансграничне телебачення. Також введені чіткіші і прозоріші процедури діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення відносно ліцензування.

Нацрада повинна ствердити Порядок представлення телерадіоорганізаціями і провайдерами програмної послуги інформації про структуру власності і відповідні форми документів.

Телерадіоорганізації, що здійснюють мовлення на підставі діючих ліцензій, і провайдери програмної послуги в течію 6 місяців з дня набуття чинності Закону подають інформацію про свою структуру власності і схему структури власності в Нацраду відповідно до ч. 9 ст. 40 (для провайдерів програмної послуги) або ч. 2 ст. 59 (для телерадіоорганізацій) Закону про телебачення і радіомовлення.

Після набуття чинності Порядку і затвердження відповідних форм документів телерадіоорганізації і провайдери програмної послуги подають інформацію у встановленому вказаними рішеннями порядку і формі. До ухвалення таких рішень відповідна інформація подається Нацраді в довільній формі, але з обов'язковою вказівкою усіх відомостей, передбачених статтями 40 і 59 Закону про телебачення і радіомовлення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини