Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банківський дайджест: зняття валютних обмежень, продовження реструктуризації, законопроекти НБУ

22 вересня 2015, 10:11
1340
1
Автор:
Реклама

Стрічка новин банківського сектора :

Нацбанк прийняв рішення про ліквідацію ПАО Банк "Морський", ПАО "Чорноморський Банк Розвитку і Реконструкції"

Вищеназвані банки знаходяться на території Автономної Республіки Крим і рішення про їх ліквідацію було прийнято финрегулятором ще у кінці 2014 р., у зв'язку з окупацією території півострова. Але, фактично, можливість ліквідації вказаних банків виникла тільки після ухвалення Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб і виведення неплатоспроможних банків з ринку" від 16 липня 2015 року № 629 - VIIIяким передбачена процедура ліквідації банків на території окупованого Криму.

Українська гривня відсвяткувала 19-річчя

2 вересня 1996 року гривня замінила українські карбованці і стала національною валютою України. По словах финрегулятора, система захисту банкнотів гривні не поступається системам захисту банкнотів провідних країн світу, як результат - на 1 млн. банкнотів української гривні припадає тільки 3 шт. підробних, тоді як на 1 млн. банкнотів євровалюти припадає 48 шт. підробок.

Українці знову довіряють свої гроші банкам

Згідно з повідомленням Нацбанку, об'єм готівки поза банками в серпні зменшився на 2,7 %, об'єм депозитів в національній валюті збільшився на 0,1 %, такі зміни свідчать про збільшення кількості охочих зберігати свої заощадження у банках. Цих позитивних результатів вдалося досягти за рахунок збільшення залишків на рахунках юрособ в серпні на 0,8%.

Всесвітній банк заявив про прояв ознак стабілізації економіки України

Директор представництва Всесвітнього банку в Україні, Молдові і Білорусі Чимяо Фан заявив про те, що на сьогодні убачаються ознаки стабілізації економіки, але підкреслив, що необхідно продовжувати роботу у напрямі удосконалення законодавства і продовження курсу реформ, прийнятих урядом.

Стрічка законодавчих змін :

Національний Банк зняв ще декілька валютних обмежень

3 вересня Національний Банк України Постановами № 581 і №582 ослабив частину адміністративних обмежень, які були введені на початку поточного року. Серед основних змін варто відмітити:

- збільшений об'єм видачі готівкових засобів в іноземній валюті з 15 000 до 20 000 грн. в добу;

- даний дозвіл не враховувати при купівлі валюти залишки на рахунках клієнтів в неконвертованих валютах і банківських металів;

- уповноважені банки більше не контролюють експортні операції клієнтів, у разі надання документального підтвердження припинення зобов'язань шляхом зарахування зустрічних вимог у валюті. При цьому сума таких зобов'язань не повинна перевищувати 0,5 млн. дол. США по одному контракту;

- для купівлі валюти більше не потрібна довідка з Державної фіскальної служби про відсутність заборгованості по оплаті податків для компаній;

- скасована заборона реєструвати зміни в договорах про залучення резидентами кредитів в іноземній валюті від нерезидентів у разі, якщо зміни торкаються заміни боржника для проведення ліквідації або поглинання;

Нацбанк зареєстрував ряд законопроектів для розгляду Верховною Радою України

За словами Владислава Рашкована - заступника голови НБУ, швидке прийняття і розгляд законопроектів Верховною Радою забезпечать зниження кількості контролюючих органів в системі небанківських установ, зменшить негативний вплив важкої економічної ситуації в Україні на функціонування банківської системи, мінімізує риски банків по кредитних операціях шляхом створення Кредитного реєстру.

Перелік законопроектів по посиланню.

Терміни реструктуризації кредитів для банків продовжені

Постановою № 568 Національний банк України продовжив кінцевий термін реструктуризації кредитів для підтримки ліквідності банків. Граничний термін по реструктуризації таких кредитів перенесений регулятором з 1 вересня на 1 листопада 2015 року. Зміни торкнулися банків з недоліком ліквідних засобів.

Національний банк уніфікував порядок здійснення платежів в гривні на користь нерезидентів

Постановою № 593 регулятор встановив порядок для банків, які здійснюють такі платежі, заздалегідь зараховувати грошові кошти на окремий аналітичний рахунок. Тепер грошові кошти в гривні нерезидентам будуть переведені не раніше четвертого операційного дня після того, як уповноважений банк внесе інформацію про заплановану операцію у відповідний реєстр і надасть відповідну інформацію Нацбанку. Такі операції взагалі заборонені, якщо грошові кошти в гривнах залучені клієнтами-резидентами в якості кредитних коштів.

Дмитро Абраменкостарший юрист Trusted Advisors

Яна Каминскаямолодший юрист Trusted Advisors

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини