Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Усі пункти пропуску в портах починають працювати по-новому

8 вересня 2015, 09:40
1440
0
Реклама

Сьогодні, 8 вересня, починає діяти низка дерегулятивних заходіввизначених постановою Кабінету Міністрів від 07.07.2015 № 491.

У зв'язку з цим усе 13 пропускних пунктів у портах України забезпечені оновленими технологічними схемами пропуску вантажів, транспортних засобів і людей через державний кордон.

Згідно з розпорядженням Мининфраструктуры, Адміністрація морських портів України разом з фахівцями Державної пограничної служби розробила технологічні схеми, які вводять нові, спрощені процедури оформлення судів і вантажів в портах. Міністерство отримало узгодження цих схем від усіх контролюючих служб - фітосанітарної, ветеринарної, екологічної, санітарної, митної.

За дорученням Міністерства філії ГП АМПУ провели інструктаж по роботі за новими схемами для усіх компаній, працюючих в портах (експедиторів і суднових агентів). Віднині усі вони керуватимуться спеціально складеною пам'яткою по діях з обробки судів і вантажів.

Набуття чинності постанови № 491 означає істотне скорочення кількості перевірок судів і вантажів, а також задіяних в цих процедурах контролюючих органів. Зокрема, відміняється комісійний контроль безпосередньо на борту судів. Віднині ця процедура здійснюватиметься тільки за наявності документально певної основи, причому вантажні операції в порту проходитимуть без затримок.

Документ також передбачає новий порядок контролю іноземних судівчий маршрут пролягає через декілька українських портів. Так, перевірки здійснюватимуться в першому порту прибуття і порту виходу судів з території України.

Окрім цього, в портах вводиться принцип мовчазної згоди при електронному документообігу, а також відміняється ручний радіологічний контроль вантажів у разі наявності в порту стаціонарних приладів.

Серед новацій - введення іншого порядку огляду, зважування і сканування товарів, доставлених морським транспортом. Згідно з новими правилами, усі ці процедури проходитимуть в спеціально обладнаному місці на території портового терміналу. Щоб ця норма запрацювала, до 1 січня 2016 року портові оператори повинні забезпечити відповідні умови.

Джерело: Міністерство інфраструктури

Читайте також Правовий дайджест портової галузі : "Єдине вікно", спрощення процедур, інвестиції

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини