Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Іпотека дійсна з моменту внесення первинного запису про неї в реєстр, - ВСУ

Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 2 вересня 2015 року прийняв постанову у справі № 6-639цс15, предметом якого була суперечка про звернення стягнення на предмет іпотеки.

Суд зробив правовий висновок про те, що у разі відміни незаконного судового рішення про визнання іпотеки недійсної, на підставі якого з Державного реєстру іпотек виключено запис про обтяження, дія іпотеки підлягає відновленню з моменту здійснення первинного записуяка виключена на підставі незаконного рішення суду, оскільки відпала основа виключення цього запису.

Це означає, що іпотека є дійсною з моменту внесення про нього первинному запису в Державний реєстр іпотек.

Вказаний вивід узгоджується і з положеннями ст. 204 ГКяка закріплює презумпцію правомірності угоди. Ця презумпція означає, що досконала угода вважається правомірною, тобто такий, що породжує, змінює або припиняє громадянські права і обов'язки, поки ця презумпція не буде спростована, зокрема, на підставі рішення суду, що набрав законної сили.

Таким чином, у разі неспростування презумпції правомірності договору (у справі, що переглядається у зв'язку з відміною судового рішення) усі права, придбані сторонами угоди за цим договором, повинні здійснюватися, а створені обов'язки підлягають виконанню.

Тому прийняття судом рішення про недійсність договору іпотеки, яке згодом було скасовано, не спростовує презумпцію правомірності угоди, а договір іпотеки (права і обов'язки сторін) залишається в силі з моменту його первинної реєстрації в Державному реєстрі іпотек.

Отже, суд дійшов правильного висновку про збереження обтяження майна іпотекою в результаті відміни рішення суду про виключення з Державного реєстру іпотек запису про обтяження цього майна іпотекою і про поширення на обличчя відповідно до ст. 23 Закону "Про іпотеку" статусу іпотекодавця за іпотечним договором, враховуючи, що до нього перейшло право власності на квартиру, яка є складовою частиною будинку, - предмета іпотеки.

Джерело: ВСУ

Відмітимо, що ВСУ підтвердив вже устоявшуся при розгляді аналогічних суперечок правову позицію, відступивши від викладеною у постанові № 6-201цс14. Детальніше: Ім'ям України : ВСУ проти ВСУ в справі про іпотеку

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини