Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР заздалегідь схвалила зміни в Конституцію по децентралізації

31 серпня 2015, 13:00
1828
7
Реклама

Сьогодні, 31 серпня, на позачерговому засіданні Верховна Рада прийняла постанова про попереднє схвалення законопроекту № 2217а про внесення змін до Конституцію України відносно децентралізації влади (проект № 2217а/П1).

За таке рішення проголосувало 265 народних депутатів (при мінімально необхідній кількості голосів 226).

Представник Петра Порошенко у Верховній Раді Степан Кубив представляв законопроект на засіданні з місця, під крики "ганьба" і тому подібне, так само виступали і голова профільного Комітету ВР Руслан Князевич, і інші підтримувальні проект нардепи, оскільки трибуна і президия були заблоковані депутатами, протестуючими проти внесення змін до Основного Закону.

Нагадаємо, законопроект № 2217а був 1 липня внесений до парламенту Президентом. Серед основних положень проекту :

- община є первинною одиницею в системі адміністративно-територіального устрою України;
- розмежування повноважень в системі органів місцевого самоврядування і їх виконавчих органів різних рівнів здійснюється за принципом субсидиарности;
- з конституційного регулювання виключаються місцеві державні адміністрації;
- вводиться інститут префектів;
- передбачена можливість Президента в деяких випадках припинити дію акту органу місцевого самоврядування, а у разі визнання КСУ вказаного акту неконституційним ВР достроково припиняє повноваження голови общини, ради общини, районної, обласної ради і призначає позачергові вибори;
- особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом.

30 липня КСУ схвалив законопроект про децентралізацію - усі положення визнані такими, які не передбачають відміну або обмеження прав і свобод людини і громадянина, у тому числі і положення відносно Донбасу.

На наступній сесії (яка відкриється завтра, 1 вересня) для остаточного прийняття закону буде необхідно не менше 300 голосів депутатів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини