Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Робоча група обговорила законопроект про префектів

7 серпня 2015, 10:36
833
2
Автор:
Реклама

6 серпня робоча група під керівництвом заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства В'ячеслава Негоды провела обговорення першої робочої редакції законопроекту про префектів у форматі засідання круглого столу.

Створення інституту префектів передбачене законопроектом № 2217а про децентралізацію владиякий отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії і визнаний Конституційним Судом відповідним вимогам ст.ст. 157 і 158 Конституції.

Законопроект передбачає ліквідацію інституту місцевих державних адміністрацій - обласних і районних в системі органів виконавчої влади і створення інституту префектів, які будуть місцевими органами виконавчої влади.

"У робочій версії законопроекту передбачається, що префектів призначатиме Президент за уявленням Кабінету Міністрів. Також передбачається, що префект - це державний службовець і ця посада не відноситиметься до політичних. Основна його функція, як це визначено змінами в Конституцію - здійснення нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування ", - пояснив В'ячеслав Негода.

Запрошений з Польщі експерт воєвода Мазовецький Яцек Козловский відмітив, що напередодні уважно ознайомився з проектом змін в Конституцію і першою редакцією проекту Закону про префектів, які є аналогом посад воєвод в Польщі. "Тут я бачу певну принципову схожість тих принципів, на якій базується сьогодні Польська держава, і тих принципів, які мають бути покладені в нову державну модель України. Я бачу, тут закладені саме ті принципи, які є важливими для передачі успішного досвіду становлення самоврядування в Польщі для того, щоб це так само сталося в Україні", - відмітив Яцек Козловский.

Він відмітив, що Польща є унітарною державою, одночасно має глибокий рівень децентралізації, заснований на принципі субсидиарности, тобто вспомогательности.

"Польська реформа місцевого самоврядування була, з одного боку, реформою політичної системи і зробила великий вплив на реформування економіки. І успіхи польських реформ, і причина швидких демократичних змін на початку 90-х років минулого століття полягали в тому, що ці три ключові реформи - реформа політичної системи, системи економічних стосунків і реформа системи публічної адміністрації відбувалися паралельно і дуже швидко. Отже, суть: коли ми одночасно робимо в короткому проміжку часу реформу ключових аспектів суспільно-політичного життя, то позитивні результати акумулюються і додаються. Якщо реформи розтягувати в часі, то таким чином ми допомагаємо тим, хто проти реформ і їх критикує", - сказав воєвода Мазовецкий.

Експерти обговорили ряд важливих позицій по створенню і функціонуванню префектів, зокрема їх повноваження, функції, порядок здійснення префектами аналізу актів органів місцевого самоврядування, їх стосунки з цими органами і центральними органами виконавчої влади, стосунки префектів з підприємствами, установами, організаціями, з громадянами. Значну увагу учасники круглого столу приділили питанням актів префекта і порядку їх оскарження і відміни.

Яцек Козловский привів середні ці видачі актів воєводами в Польщі. "Воєвода приймає близько 20 тисяч актів в рік. З них близько п'ятисот - це відміна рішень органів місцевого самоврядування, з яких лише орієнтовно 30-40 актів оскаржиться в суді. Це незначний відсоток. Усі інші, чиї рішення скасовані, мають відкриті двері швидко виправити помилку без юридичної тяганини. А органи місцевого самоврядування, що звернулися до суду, оспорюючи акт воєводи, не можуть прийняти нове рішення, поки справа знаходиться в суді", - повідомив воєвода Мазовецкий.

В'ячеслав Негода заявив, що як тільки робота над законопреоктом буде завершена, його представлять для широкого експертного і громадського обговорення.

Довідка

З метою законодавчого розвитку внесеного Президентом 15 липня 2015 року на розгляд парламенту законопроекту "Про внесення змін до Конституції України (відносно децентралізації влади) " (№ 2217а), яким передбачено визначити, що виконавчу владу в районах і областях, в Києві і Севастополі здійснюють префекти, робочою групою, утвореною Віце-прем'єр-міністром України - Міністром регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України Г. Зубко, розпочата робота з підготовки проекту Закону України про префектів.

Зараз відбулося засновницьке засідання робочої групи, на яких в крузі українських експертів оброблені концептуальні положення законодавчого забезпечення правового статусу префекта як інституту, покликаного забезпечити здійснення виконавчої влади на відповідній території району, області, Києва і Севастополя.

6-7 серпня 2015 року на засіданні круглого столу за участю представників центральних органів виконавчої влади, Адміністрації Президента, Секретаріату Кабінету Міністрів, Апарату Верховної Ради, польських експертів (Яцек Козловский - воєвода Мазовецкий (Республіка Польща) і Гжегож Кубальський - заступник Директора Бюро Асоціації польських повітів, експерт Сейма Республіки Польща), українських учених, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування обговорюють першу редакцію проекту Закону про префектів.

Джерело: Урядовый портал

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини