Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ проаналізував практику застосування Закону про люстрацію

29 липня 2015, 16:50
1793
1
Автор:
Реклама

Вищий адміністративний суд України опублікував аналіз практики застосування адміністративними судами окремих положень Закону "Про очищення влади".

Відзначається, що процедура люстрації розпочата з набуттям чинності 16 жовтня 2014 року Закону "Про очищення влади".

Одним з елементів очищенні влади являється введення обов'язковості проходження процедури перевірки осіб, що обіймають посади в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, а також осіб, що претендують на заняття відповідних посад, зокрема, шляхом фінансового контролю за майновим положенням публічних службовців.

На сьогодні в адміністративному судочинстві з'явилася нова категорія суперечок, що виникають між органами перевірки і посадовими або службовими особами, відносно яких здійснювалася така перевірка, з приводу укладень про результати перевірки.

Вимогу про протиправність укладень позивачі заявляють також з вимогами про визнання протиправним і відміні наказу про звільнення з роботи, відновленні на посаді, стягненні заробітної плати за час вимушеного прогулу, зобов'язання Міністерства юстиції виключити з Єдиного державного реєстру осіб, відносно яких застосовані положення Закону "Про очищення влади", відомості про позивачів.

Вивчення судової практики показало різні підходи до вирішення питань :

- визначення критеріїв здійснення очищення влади (люстрації), пов'язаних з висновками про результати перевірки;
- співвідношення антикорупційного і люстрационного законодавства про юридичні наслідки, які настають за результатами перевірки;
- дотримання порядку перевірки.

За станом на 15 липня 2015 року до окружних адміністративних судів поступило 746 справ і матеріалів, пов'язаних із застосуванням Закону. З них 642 поділа по звільненню осіб з публічної служби, 103 поділа, пов'язаних з проходженням публічної служби. У обох цих категоріях справ (у другій переважно) є присутньою вимога про визнання протиправним укладення про результати перевірки. Цими судами розглянуте 197 справ і матеріалів, з яких 137 подів, пов'язаних із звільненням з публічної служби, і 62 поділа, пов'язані з проходженням такої служби.
Із загальної кількості розглянутих справ 106 справ розглянуто по суті. З них в 62 справах позовні вимоги задоволені. З 61 поділа, пов'язаного із звільненням з публічної служби, позовні вимоги задоволені в 28 справах. З 44 подів, пов'язаних з проходженням служби, позовні вимоги задоволені в 34 справах.

Результати розгляду судами першої інстанції справ по суті показують значний відсоток (58%) задоволених позовних вимог. З них 46% у справах про звільнення з публічної служби і 77% у справах, пов'язаним з проходженням публічної служби.

До апеляційних адміністративних судів поступило 100 справ по апеляційних скаргах, з яких 85 подів, пов'язаних із звільненням з публічної служби, і 15 подів, пов'язаних з проходженням такої служби. По суті в апеляційному порядку розглянуте 58 справ (50 справ про звільнення з публічної служби і 8 справ про проходження публічної служби). Із загальної кількості проглянутих справ в апеляційному порядку скасовано рішення в 8 справах. Це 7 справ про звільнення з публічної служби і 1 справа про проходження публічної служби.

До Вищого адміністративного суду поступили 33 касаційних скарги. Усі скарги подані у справах про звільнення з публічної служби. По суті такі справи в касаційному порядку ще не розглядалися.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини