Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

24 липня 2015, 13:25
3192
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Набув чинності Закон про звільнення единщиков від застосування РРО


23 липня офіційно опублікований і набув чинності Закон № 569 - VIIIзгідно з яким не застосовують РРО платники єдиного податку : першої групи; другою і третьою груп (ФОП) незалежно від вибраного виду діяльності, у яких упродовж календарного року об'єм доходу не перевищує 1 млн грн. Підприємцям дозволено не зберігати контрольну стрічку РРО впродовж 3-х років, передбачені і багато інших змінизокрема, відносно обслуговування РРО сервісними центрами. Кабмін до 1 вересня повинен розробити порядок проведення перевірок.

2. Діють нові форми повідомлень про внесення відомостей держреєстр юрособ і ФОП

Набув чинності наказ Мінюсту № 1098/5яким затверджені форми і зміст майже двох десятків повідомлень про внесення відомостей в Єдиний державний реєстр юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців, які підлягають обнародуванню на офіційному веб-сайті Мінюсту. Повідомлення оприлюдняться впродовж 10 робочих днів з дня внесення відповідного запису в реєстр.

3. Мінфін об'єднав коди бюджетної класифікації за податком на прибуток підприємств

Згідно наказу Мінфіну від 20 липня № 651 облік податку на прибуток і авансового внеску з цього податку здійснюватиметься за одним кодом бюджетній класифікації. Такі зміни дозволяють автоматично об'єднати усі переплати по податку на прибуток в лицьових картках платників податків і враховувати їх при оплаті поточних зобов'язань по цьому податку.

4. Готуються законодавчі зміни для реформи ринку праці

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підкреслив необхідність прийняття парламентом законопроекту Трудового кодексу. Крім того, Прем'єр закликає прийняти законодавство для продовження пенсійної реформи - зміни відносно впровадження накопичувальної системи, законопроект про захист трудових мігрантів і законопроект про Національне агентство з питань зайнятості.

5. АМКУ розробив роз'яснення за розрахунком штрафів

Антимонопольний комітет запрошує до обговоренню проекту рекомендаційних роз'яснень відносно порядку розрахунку штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Нова система передбачає облік масштабу і тяжкості порушення, необхідності забезпечення стримуючого ефекту. Для порушень формального характеру пропонується встановити фіксовані базові розміри штрафу в неоподатковуваних мінімумах.

6. Планується ліквідовувати Нацкомфинуслуг і Госэкоинспекцию

Президент України запропонував ліквідовувати Нацкомиссию, що здійснює держрегулювання у сфері ринку фінансових послуг. Функції Нацкомфинуслуг пропонується розподілити між НКЦБФР і НБУ. Також заплановано ліквідовувати Державну екологічну інспекцію, причина - корупція. Створення нової екологічної структури заплановане впродовж 2 місяців. Ще одна структура для можливої ліквідації - ГСБУ "Аграрний фонд", Держфінінспекція пропонує передати його функції ПАО "Аграрний фонд".

7. Оновлений порядок обліку осіб, що здійснюють операції з товарами

Наказом № 552 Мінфін ствердив Порядок обліку осіб, що здійснюють операції з товарами. Узяття на облік таких осіб робиться у відповідному підрозділі митниці. Обличчя, яке здійснює операції з товарами (чи його представник, повноваження якого підтверджені), для постановки на облік подає заяву за формою № 1-ВЭД.

8. ФДМУ розповів про реформу - будівлі і земля будуть єдиним об'єктом оцінки

23 липня на круглому столі голова ФДМУ Ігор Билоус розповів про реформування системи оцінки. Згідно з пропонованими змінами Закон про оцінку, нерухомість (будівлі і земля) будуть єдиним об'єктом оцінки. Також заплановано: удосконалення процесу рецензування і відповідальності рецензентів; створення Єдиної електронної бази звітів про оцінку; новий порядок профподготовки і підвищення кваліфікації оцінювачів; зміни в системі конкурсного відбору оцінювачів і інше.

9. Президент доручив розробити план по впровадженню 4G

Указом Президента від 23 липня № 445/2015 Кабміну доручено розробити і затвердити план заходів на 2015-2017 роки по впровадженню в Україні в 2017 році системи рухливого (мобільною) зв'язку четвертого покоління. Зараз проводиться аудит РЧР, за підсумками якого за участю міжнародних експертів буде розроблено "дорожню карту" по використанню нових технологій. 8 операторів виразили готовність брати участь у фінансуванні і підготовці впровадження нової технології.

10. Єдиний податок на зарплату і інші податкові зміни

Голова ГФС Роман Насиров повідомивщо податкові зміни планується подати у ВР восени. Але Петро Порошенко призвав прискорити розробку податкової реформи. Запропонована ідея об'єднання НДФЛ, ЕСВ і військового збору в єдиний податок на заробітну плату. Також Президент призвав Верховну Раду повернутися до обговорення оподаткування розкоші. П. Порошенка заявив, що не підпише податкову реформу, якщо вона не передбачатиме збереження єдиного податку для малого і середнього бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини