Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ і престиж адвокатури

Реклама

Верховний Суд України

Пеня нараховується на суму заборгованості за той місяць, в якому не проводилося стягнення аліментів

Розглянувши справа № 6-94цс15 про стягнення заборгованості по аліментах на утримання неповнолітньої дитини і пені за прострочення сплати аліментів, ВСУ роз'яснивщо неустойка (пеня) за один місяць вважається так: заборгованість по аліментах за місяць помножена на 1% пені і на кількість днів місяця, в якому виникла заборгованість. Загальна сума неустойки (пені) визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожного з прострочених платежів (за кожен місяць).

Якщо кредитним договором не визначені інші умови виконання основного зобов'язання, то термін пред'явлення кредитором до поручителя вимоги обчислюється з моменту настання терміну виконання зобов'язання в повному об'ємі або у зв'язку із застосуванням права на повернення кредиту достроково

Розглянувши справу 6-616цс15ВСУ роз'яснивщо згідно ст. 526 Цивільного кодексу зобов'язання повинне виконуватися належним чином відповідно до умов договору. Якщо кредитним договором не визначені інші умови виконання основного зобов'язання, то у разі неналежного виконання позичальником своїх зобов'язань за даною угодою, термін пред'явлення кредитором до поручителя вимоги про повернення отриманих в кредит коштів повинен обчислюватися з моменту настання терміну погашення зобов'язання відповідно до таких умов, тобто з моменту настання терміну виконання зобов'язання в повному об'ємі або у зв'язку із застосуванням права на повернення кредиту достроково. Положеннями кредитного договору в цій справі передбачено, що зобов'язання позичальника по достроковому виконанню боргових зобов'язань в цілому настає з дати відправлення банком на адресу позичальника відповідної вимоги і повинно бути проведено позичальником впродовж 30 календарних днів з дати отримання відповідної вимоги. Таким чином, виходячи з умов кредитного договору і положень ст. 559 ГК днем настання основного зобов'язання в спірних правовідносинах є наступний день після витікання 30 календарних днів з дати відправлення банком позичальникові вимоги про дострокове виконання боргових зобов'язань.

Закінчення терміну, наданого для добровільного виконання рішення суду, само по собі не є достатньою основою для стягнення старанного збору з боржника

Розглянувши справу 6-785цс15ВСУ роз'яснивщо закінчення терміну, наданого для добровільного виконання рішення суду, само по собі не є тією достатньою основою, з якою законодавець зв'язує стягнення старанного збору з боржника. Старанний збір стягується на підставі постанови державного виконавця, якщо боржником у встановлений для цього термін рішення добровільно не виконане, а державним виконавцем здійснені дії, спрямовані на примусове виконання.

Висновок суду про правомірність дій банку по списанню засобів не повинен грунтуватися на припущеннях

При розгляді справи 6-301цс15 була сформульована правова позиція відносно безпідставного списання грошових коштів банком з рахунку клієнта. У справі, що переглядається, судами встановлено, що правомірність угод по купівлі-продажу банківських металів, на підставі яких сталося зарахування засобів на банківський рахунок суспільства і їх списання з рахунку, в передбаченому законом порядку спростована.Згідно частини 1 ст. 1073 ГК у разі безпідставного списання грошових коштів банком з рахунку клієнта або порушення банком розпорядження клієнта про перерахування грошових коштів з його рахунку банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або належного одержувача, сплатити відсотки і відшкодувати заподіяні збитки, якщо інше не встановлене законом.

Виселити з гуртожитку мешканців, що заселилися за договором, термін якого збіг, можна на підставі Цивільного кодексу

Розглянувши справу 6-503цс15 про виселення з університетського гуртожитку мешканців, заселених за договором, термін якого збіг, ВСУ роз'яснивщо при розгляді суперечок, які не врегульовані житловим законодавством, суд застосовує норми цивільного законодавства. Оскільки відповідачі проживають в гуртожитку на підставі цивільно-правового договору, термін якого збіг, то власник гуртожитку має право звернутися до суду за захистом своїх прав відповідно до положень ГК.

ВСУ вказав, що треба врахувати при витребуванні майна у добросовісного набувача

Розглянувши справу 6-619цс15ВСУ вказавщо висновок про витребування у добросовісного набувача будинку відповідно до ст. 388 ГК є обгрунтованим, якщо буде встановлено, що позивач не збирався відчужувати житловий будинок, що належить йому, повноваженнями по його відчуженню представника не наділяв, дії останнього не відповідали його волі і що він не прийняв надалі здійснену від його імені угоду.

Невидача працедавцем указу про відновлення на роботі негайно після проголошення рішення суду вважається затримкою його виконання

Розглянувши справу 6-435цс15, ВСУ роз'яснивщо за змістом норм ст. 236 КЗоТ затримкою виконання рішення суду про відновлення працівника на роботі слід вважати невидачу власником (уповноваженим органом) наказу про відновлення працівника на роботі без поважних причин негайно після проголошення судового рішення.

Справи про оскарження рішень органів Антимонопольного комітету повинні розглядати господарські суди

Розглянувши справу № 21-688а15ВСУ роз'яснивщо згідно частини 2 ст. 4 КАС юрисдикція адміністративних судів поширюється на усі публічно-правові спори, окрім суперечок, для яких законом передбачений інший порядок розгляду. З цього виходить, що законами України можуть передбачати дозвіл деяких категорій публічно-правових суперечок в порядку іншого судочинства, у тому числі і господарського. Такий інший порядок передбачений, зокрема, ч.1 ст. 60 Закону "Про захист економічної конкуренції"згідно якої суб'єкти господарювання можуть оспорити рішення АМК в господарському суді.

Вищий спеціалізований суд по розгляду цивільних і карних справ

Вселення до неповнолітньої дитини не є самоуправними діями

Розглянувши справу № 6-14337св15 за позовом матері в інтересах свого неповнолітнього сина про усунення перешкоди в користуванні житлом шляхом виселення батька з сім'єю як осіб, що самоуправний зайняли це приміщення, ВССУ роз'яснивщо відповідач, який є батьком неповнолітнього сина, відноситься до членів сім'ї неповнолітнього, і його виселення як члена сім'ї на підставі частини 3 ст. 116 ЖК УРСР не передбачено.

Втрачена в Луганську справа, що розглядається в апеляції, підлягає відновленню місцевим судом

Розглянувши справу № 6-13992св15 ВССУ висловився про підстави повернення клопотання про прийняття до расмотрению апеляційним судом загубленої справи. Роз'яснено, що відновлення втраченого судочинства здійснюється місцевим судом, незалежно від стадії розгляду. Якщо місцевий суд знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної організації, то відновлення загубленої справи здійснюється судом по територіальній осудності судових справ, визначеній законодавством.

Адвокатура

Рішення III з'їзду адвокатів, що тривав близько 9-ти місяців, породили нові проблеми в стані адвокатури, пов'язані з можливістю адвокатів висловити думку і розподілом бюджетних коштів на правову допомогу держави. Поки справа Вишнєвського набирає оберти, Національна асоціація адвокатів України і Міністерство юстиції ведуть куртуазне листування про те, кото з них краще впорається з системою надання "безкоштовної" правової допомоги. НААУ подала у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Київської області скаргу на Андрія Вишнєвського - директори Координаційного центру за поданням правової допомоги при Мінюсті, у зв'язку з його висловлюваннями, які на думку асоціації спрямовані на підривання престижу адвокатури. Предметом скарги став доповідьу якому він звернув увагу на "плачевний стан української адвокатури" і відсутність дій НААУ "по боротьбі з явищем міліційних адвокатів". КДКА відкрила дисциплінарне провадження, його розгляд було перенесено. На підтримку А. Вишнєвського висловилося ряд професиональных організацій, УХСПЧ і омбудсман. Разом з дисциплінарним переслідуванням III з'їздом адвокатів було вирішено направити звернення до Президента, Прем'єр-міністра, Міністра юстиції, міжнародним інститутам з приводу дій А. Вишнєвського. Перший заступник Міністра юстиції в листі у відповідь НААУ вказала, що намір притягнути адвоката до дисциплінарної відповідальності за висловлювання власної думки є порушенням Конвенції про захист прав людини і основних свобод, Конституції і законів України. Також Мінюст роз'яснив, чому распредлением бюджетних коштів на правову допомогу повинні займатися держава, а не така громадська організація як НААУ.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини