Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

17 липня 2015, 16:35
2915
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1.
Вдосконалена система електронного адміністрування ПДВ

Верховна Рада 16 липня ухвалила Законяким вдосконалено функціонування системи електронного адміністрування ПДВ. Зокрема, передбачено відміну розрахунку долі використання товарів/послуг в операціях оподаткувань і неоподаткувань; виключення з числа реквізитів податкової накладної місцезнаходження і виду договору; обнулення реєстраційного ліміту на 01.07.2015 з наступним обліком негативного значення ПДВ з декларації за червень, наявної переплати по ПДВ і овердрафту. Закон ухвалений з деякими поправками, зокрема, виключені усі норми, які торкаються агросектора.

2. Врегульовані питання трансфертного ціноутворення

Парламентом 15 липня ухвалений Закон про внесення змін відносно трансфертного ціноутворення. Законом виключені норми, які застосовують правила трансфертного ціноутворення при оподаткуванні ПДВ; збільшений з 20 до 50 млн. грн. об'єм контрольованих операцій з одним контрагентом, досягши якого платники податків зобов'язані подавати звіт про контрольовані операції; зменшений штраф за недекларування контрольованих операцій - з 5% до 1% суми незадекларованих в звіті контрольованих операцій.

3. Ухвалений Закон про зменшення податкового тиску на платників

ВР 17 липня ухвалила Закон відносно зменшення податкового тиску на платників податків. Законом обнародування узагальнювальної податкової консультації віднесене до повноважень Мінфіну. Також уточнені умови і порядок допуску посадовців контролюючих органів до проведення документальних виїзних і фактичних перевірок. До 31.12.2016 платників податків звільнили від сплати штрафних (фінансових) санкцій, вказаних в податковому повідомленні-рішенні, у разі сплати податкового зобов'язання впродовж 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення.

4. Змінені деякі форми реєстраційних карток для держреєстрації юрособ

Наказом Мінюсту, що набув чинності № 992/5 викладені в новій редакції форми реєстраційних карток. Згідно змінамнадається можливість: подавати відомості про відсутність у юрособи кінцевого бенефіціара, якщо учасник (засновник) - юрособа (ф. 1, 2, 4 і 16); не заповнювати і не подавати окремі сторінки реєстраційної картки ф. 4; друкувати картку ф. 4 на одній або на двох сторонах листа; подавати зведення про приналежність не закритих відособлених підрозділів юрособ, які припиняються в результаті злиття, приєднання, розподілу і перетворення, до юрособ - правонаступників (ф. 8).

5. Планується зменшити кворум загальних зборів учасників ТОВ

Верховна Рада 14 липня прийняла за основу законопроект № 2757яким пропонується зменшити кількість присутніх учасників ТОВ для визнання загальних зборів цих суспільств правомочними з 60% до більш ніж 50% голосів. Мета проекту - сприяти захисту прав учасників ТОВ на участь в управлінні суспільством, поліпшення інвестиційного клімату України.

6. Зареєструвати повідомлення або декларацію про початок будівництва можна онлайн

16 липня представлені електронні послуги у сфері будівництва - реєстрація повідомлень і декларацій про початок підготовчих робіт і про початок будівельних робіт. Для цього слід зайти на сайт e - dabi.gov.ua, ввести свої дані, поставити електронний підпис - і документ автоматично направлять до потрібного територіального департаменту або управління Госархстройинспекции. Зареєстрована декларація з відповідним номером в єдиному реєстрі поступить на електронну пошту.

7. За порушення порядку переміщення товарів в зоні АТО штрафуватимуть

17 липня ухвалений Законспрямований на боротьбу з контрабандою в районі проведення АТО. КоАП доповнений статтею 204-3, згідно якої порушення порядку переміщення товарів в район або з району проведення АТО спричиняє за собою накладення штрафу на осіб, що переміщають такі товари, в розмірі від 10 до 100 неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією таких товарів. При повторному порушенні загрожує штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів, також з конфіскацією. Складати админпротоколы будуть посадовці податкової служби. Порядок переміщення встановить Кабмін за уявленням СБУ.

8. ВР має намір спростити реєстрацію юрособ і ФОП

Верховна Рада 14 липня прийняла за основу законопроект № 2983 "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців і громадських формувань". Законопроект передбачає передачу функцій по держреєстрації юридичних осіб і ФОП органам місцевого самоврядування, держадміністраціям, нотаріусам і банкам. Також планується впровадження принципу екстериторіальності в межах усієї України, можливість подачі електронних документів для проведення усіх реєстраційних дій, створення єдиного реєстру, введення відповідальності суб'єктів держреєстрації за порушення у сфері держреєстрації і багато що інше.

9. НКЦБФР визначила ознаки фіктивності емітента цінних паперів

НКЦБФР ствердила Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів. Встановлені нові критерії визначення ознак фіктивності : - співвідношення показника капіталізації емітента з іншими показникам його діяльності, - кількість працівників емітента, - розміри витрат емітента на оплату праці одного працівника. На підставі затверджених критеріїв приймається рішення про включення корпоративного інвестиційного фонду в Список емітентів, що мають ознаки фіктивності.

10. За основу прийняті спрощення для пивоварної галузі

Парламентом 14 липня прийнятий за основу законопроект № 2971-дяким пропонується зменшення надмірного регуляторного навантаження для виробників пивоварної продукції. Запропоновано відмінити для пивоварної галузі: атестацію виробництва; сертифікацію і підтвердження відповідності продукції; ліцензування виробництва; регулювання Кабміном мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін; єдині з алкогольними напоями вимоги до маркіровки продукції і інше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини