Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ розгляне проект змін в Конституцію по децентралізації

16 липня 2015, 14:03
1924
2
Реклама

Законопроект № 2217а про внесення змін до Конституції України (відносно децентралізації влади) включений до порядку денного другої сесії ВР і спрямовується до Конституційного Суду для отримання укладення відносно його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Відповідну постанову (проект № 2217а/П) депутати прийняли 16 липня.

Читайте детальніше про законопроект: Порошенко вніс у ВР законопроект про зміни Конституції.

Виступаючи на засіданні ВР, Петро Порошенко зупинився на найбільш обговорюваних змінах. Децентралізації немає місця в таких сферах, як оборона, національна безпека, зовнішня політика, контроль за дотриманням конституційних прав і свобод громадян, заявив Глава держави.

Президент відмітив, що у префектів буде набагато менше повноважень, чим зараз у голів держадміністрацій, вони не матимуть відношення до розподілу фінансових потоків і тому подібне

Стосовно права Президента на розпуск місцевої ради П. Порошенка звернув увагу, що це спільні повноваження: Президент зможе тимчасово припинити повноваження місцевої ради у разі прийняття ним загрозливого суверенітету рішення, потім таке рішення розгляне КСУ, а потім вже Верховна Рада вирішуватиме питання про перевибори такої ради.

Також П. Порошенка прокоментував слова про встановлення в Конституції нібито "особливого статусу Донбасу"відмітивши, що Україна була, є і буде унітарною державою, і в змінах тільки допускається можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування, який встановлюється спеціальним законом (при чому такий Закон вже прийнятий).

За словами Президента, законопроект № 2217а підтриманий Конституційною Комісією, Венеціанською Комісією, авторитетними вітчизняними і міжнародними експертами.


Згідно із законодавством, проект про внесення змін до Конституції повинен отримати укладення КСУ відносно відповідності ст.ст. 157, 158 Конституцій. Якщо Суд схвалить зміни, вони приймаються парламентом впродовж двох сесій: на одній сесії документ заздалегідь схвалюється не менше чим 226 голосами, а на наступній сесії - приймається конституційною більшістю (300 голосів).

Рішення КСУ по законопроекту очікується восени.


Нагадаємо, що триває робота над змінами в Конституцію відносно відміни депутатської недоторканості.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини