Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про місцеві вибори

14 липня 2015, 18:48
3028
4
Реклама

Верховна Рада 14 липня ухвалила Закон про місцеві вибори (законопроект № 2831-3) у редакції, підготовленій Комітетом до другого читання, з деякими поправками, внесеними з голосу.

Закон визначає основні принципи, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних в містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів і старост.

Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться по мажоритарній системі відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які ділиться територія відповідно села (декількох сів, жителі яких добровільно об'єдналися в сільську громаду), селища, територія утвореної відповідно до Закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад" об'єднаної сільської, селищної територіальної громади.

Вибори депутатів ВР АРК, обласних, районних, міських, районних в містах рад проводяться по пропорційній виборчій системі у багатомандатному виборчому окрузі по виборчим спискам місцевих організацій політичних партій, блоків місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів в територіальних виборчих округах, на які ділиться багатомандатний виборчий округ, який співпадає з територією відповідно до Автономної Республіки Крим, області, району, по території міста відповідно до існуючого адміністративно-територіального устрою або території об'єднаної міської територіальної общини.

Вибори міського (міст, кількість виборців в яких рівна або більше ніж 90 тисяч) голови проводяться по мажоритарній системі абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, який співпадає відповідно з територією міста відповідно до існуючого адміністративно-територіального устрою або території об'єднаної міської общини.

Вибори сільського, селищного, міського (міст, число виборців в яких менше ніж 90 тисяч) голови проводяться по мажоритарній системі відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, в який входить територія відповідного села (декількох сів, жителі яких добровільно об'єдналися в сільську громаду), селища, територія об'єднаної сільської, селищної громади, територія міста.

Вибори старости проводяться по мажоритарній системі відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, в який входить територія відповідного населеного пункту (села або селища) у складі об'єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади.

Відмітимо, що згідно однієї з поправок скасована норма про неможливість участі у виборах партій, які створені менш ніж за 1 рік до виборів, або які змінили назву менш ніж за 180 днів до виборів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини