Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вводиться автоматична фіксація порушень ПДД

14 липня 2015, 18:24
18209
15
Реклама

Верховна Рада 14 липня ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно вдосконалення регулювання стосунків у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху (законопроект № 2562).

Змінами, які внесені в КоАП і Закон про дорожній рухвводиться автоматична фіксація порушень правил дорожнього руху за допомогою технічних засобів з функціями фото- і відеофіксації.

Встановлено, що адмінвідповідальність за порушення ПДДзафіксовані в автоматичному режимі, несуть юридичних і фізичних осіб, на яких зареєстрований транспортний засіб.

Розгляд справи про притягнення до відповідальності власника ТС за порушення ПДД його автомобілемзафіксоване в автоматичному режимі, відбуватиметься без особи, яку притягнуть до відповідальності.

При цьому юридичне і фізичне особи у разі притягнення до відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, мають право зворотної вимоги до особи, яка управляла ТС у момент здійснення правопорушення.

Законом збільшений термін адміністративного затримання особи з 3 до 24 годин - за підозрою співробітника органів внутрішніх справ, що особа зробила правопорушення, за яке передбачається адміністративний арешт.

Також внесені зміни в порядок стягнення штрафів - введена система штрафних балів. Ці бали є стягненням, яке накладається на громадян за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, встановлені КоАП.

Кожному громадянинові, який має право управління ТС, щорічно з початку року (з дня отримання права управління ТС) і до кінця року нараховується 150 балів. У разі фіксації правопорушення в автоматичному режимі із загальної кількості балів громадянина віднімається кількість штрафних балів, передбачених відповідною статтею КоАП. У разі, коли розмір стягнення у вигляді штрафних балів перевищує залишок балів громадянина, штрафні бали накладаються відповідно до залишку незалежно від розміру штрафних балів, вказаних у відповідній статті КоАП.

Законом визначені особливості розгляду справи про админправонарушении у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованого в автоматичному режимі, досконалого на транспортному засобі, зареєстрованому за межами України.

Встановлено, що порядок функціонування системи фіксації правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі визначається Кабінетом Міністрів. Джерелами фінансування можуть бути засобу державного і місцевих бюджетів, виділені в порядку і об'ємах, передбачених законодавством, засоби приватних інвесторів, у тому числі притягнені по моделі ГЧП, залучені кошти, включаючи кредити банків і інших фінансово-кредитних установ, засоби з інших джерел, не заборонених законодавством.

Також встановлено, що уповноважені працівники підрозділів Національної поліції можуть стягувати штраф на місці здійснення адміністративного правопорушення незалежно від розміру виключно за допомогою безготівкових платіжних пристроїв.


Джерело: ВР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини