Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

10 липня 2015, 13:55
2562
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Фрилансеры зможуть працювати з іноземними замовниками без договорів


Спрощується процедура співпраці українських фрилансеров, працюючих через інтернет, зі своїми іноземними замовниками. Як мовиться в листі від 7 липня № 22-01012/46746тепер для дотримання валютного законодавства IT- підприємцям і їх обслуговуючим банкам досить инвойса про здійснення послуг, який разом з документом про оплату робіт є підтвердженням договірних стосунків між замовником і виконавцем. Найближчим часом буде розроблений і опублікований шаблон инвойса. Крім того, банки не мають права вимагати від своїх клієнтів перекладу договорів на український, якщо в цьому немає реальної необхідності.

2. Набуло чинності оновлене Положення про військово-транспортний обов'язок

7 липня вступило в силу постанова Кабміну № 405яким внесені зміни в Положення про військово-транспортний обов'язок. Підприємство в мирний час при придбанні транспортного засобу або одиниці техніки (будівельною, інженерною і тому подібне), що підлягає мобілізації в особливий період, повинно поставити її на військовий облік в райвійськкоматі. У особливий період підприємство зобов'язане забезпечити за свій рахунок своєчасну доставку техніки в належному стані у вказані пункти. Передбачено, що техніка повертається впродовж 30 днів з моменту оголошення демобілізації, а якщо вона пошкоджена або знищена - компенсація виплачується упродовж 5 років.

3. Кабмін виключив Австрію із списку офшорів

Австрійська Республіка виключена з переліку держав, торгові операції з якими підлягають посиленому контролю у рамках адміністрування трансфертного ціноутворення. Про це говориться у розпорядженні уряду № 677-р. Рішення прийняте на підставі ноти, отриманої від посольства Австрії. Розпорядження набуде чинності з 1 серпня 2015 року.

4. Готуються зміни відносно ліцензування торгівлі пивом

У Мінекономрозвитку завершують підготовку законопроекту для врегулювання проблеми ліцензування торгівлі пивом, оскільки із-за введення з 1 липня обов'язкового ліцензування оптової торгівлі пивом у розмірі 500 000 гривень в рік постраждали малі пивоварні. Вирішення проблеми - різна вартість ліцензії залежно від об'єму бізнесу. Повідомляється, що з таким диференційованим підходом згодні пивовари, в т.ч. і великий бізнес. Крім того, заплановані зміни у відносно роздрібній ліцензії для торгівлі пивом в МАФах.

5. ФОП може сплатити податковий борг будь-якими власними засобами

ГФС розповілащо джерелами сплати грошових зобов'язань або податкового боргу ПЛАТНИКА-ФОП є будь-які власні засоби, у тому числі, отримані від продажу товарів/робіт/послуг, майна, випуску цінних паперів (зокрема, корпоративних прав), отримані в якості позики (кредит), і з інших джерел, а також суми надмірно сплачених платежів до відповідних бюджетів. Як мовиться в роз'ясненніджерелом самостійної сплати грошових зобов'язань по ПДВ є суми коштів, які враховуються в системі електронного адміністрування ПДВ, і джерела, вказані в абзаці першому п. 87.1 ст. 87 НК.

6. Мораторій на експорт лісу допоможе відновити промисловість

10 липня набув чинності Закон № 325 - VIIIяким встановлюється на 10 років мораторій на вивезення за кордон лісоматеріалів в необробленому вигляді: деревних порід, окрім сосни, - з 1 листопада 2015 року; деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року. Мета Закону - відновлення в Україні деревообробної і меблевої промисловості, створення робочих місць, переорієнтації експорту з деревної сировини на продукцію ширшої міри обробки.

7. Транзитні вантажі в українських портах оформлятимуть за 1 годину

Прийняті Кабміном чотири постанови дозволяють скоротити час перебування судна в порту, збільшити пропускну спроможність портів, ліквідовувати умови для корупційних схем. 45 днів дано на введене введена нової схеми проходження вантажів в українських портах: термін оформлення транзитних вантажів складатиме 1 годину (зараз ця процедура триває 10-15 годин, в деяких випадках - до декількох діб). Також заплановано зменшення на 50% усіх портових зборів по транзитних вантажах.

8. ГФС роз'яснила аспекти поступки права вимоги кредитором-нерезидентом іншому нерезиденту у сфері ВЭД

Фіскальна служба нагадала, що угода відносно заміни кредитора в зобов'язанні здійснюється в такій же формі, що і угода, на підставі якої виникло зобов'язання, право вимоги по якому передається новому кредиторові. Стосунки в зовнішньоекономічній сфері регулюються як спеціальним законодавством, так і загальним, зокрема, Цивільним кодексом. Але у разі укладення договору поступки права вимоги між двома нерезидентами за кордоном до нерезидента, за умови відсутності іншої домовленості сторін в самому договорі, не може застосовуватися матеріальне право України.

9. НБУ спростив допуск до валютних операцій клієнтам з боргом по податку на прибуток

Набуло чинності постанова Нацбанку № 427яким уточнений порядок проведення валютних операцій клієнтами банків, що мають податковий борг, що виник внаслідок зміни порядку (алгоритму) зарахування авансових внесків по податку на прибуток при виплаті дивідендів в рахунок сплати щомісячних авансових платежів по цьому податку. Для вищезгаданих клієнтів банків встановлена можливість подавати у банк замість довідки ГФС про відсутність заборгованості по податках/зборам/платежам - лист органу ГФС про наявність у клієнта боргу, що виник саме внаслідок зміни порядку (алгоритму).

10. Ощадбанк покаже бізнесу, як вимагати компенсації збитків від анексії Криму

8 липня Ощадбанк направив офіційне письмове повідомлення  уповноваженим представникам Російської Федерації (В. Путіну, Д. Медведєву і іншим) відносно порушення положень Угоди про взаємний захист інвестицій. Ощадбанк наполягає на тому, що його законні права, передбачені міжнародним правом, були порушені РФ, що привело до втрати Ощадбанком значних інвестицій в Криму. Повідомляється, що попередня сума необхідної компенсації - 670 млн. дол. Тривати суперечку, за прогнозами керівництва Ощадбанку, буде декілька років. Таким чином Ощадбанк хоче створити юридичний прецедент для того, щоб інші підприємства України також почали відстоювати свої права.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини