Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ дозволив фрилансерам працювати з іноземними замовниками без договорів

8 липня 2015, 11:25
4195
1
Реклама

Національний банк разом з Міністерством економічного розвитку спростили процедуру співпраці українських фрилансеров, працюючих через інтернет, зі своїми іноземними замовниками.

Про це говориться в листі від 7 липня № 22-01012/46746 "Про здійснення контролю за операціями резидентів, які передбачають експорт послуг нерезидентам через мережу Інтернет".

У перелік підприємств, з якими полегшена процедура співпраці фрилансеров, увійшли:

- біржі фриланса (програмісти, дизайнери, копирайтеры, перекладачі)

- прямі продажі (програмісти, дизайнери, копирайтеры, перекладачі)

- магазини додатків (програмісти), стоки (фотографи, ілюстратори, оператори)

- торгові майданчики (майстри, посередники з продажу товарів)

- рекламні посередники (власники сайтів, блоггери) та ін.

Як НБУ роз'яснив у своєму листі до банків, тепер для дотримання валютного законодавства IT- підприємцям і їх обслуговуючим банкам досить инвойса про здійснення послугякий разом з документом про оплату робіт є підтвердженням договірних стосунків між замовником і виконавцем.

Тобто, окремий договір з мокрою печаткою більше не потрібний.

Крім того, банки не мають права вимагати від своїх клієнтів перекладу договорів на українськийякщо в цьому немає реальної необхідності (скажімо, якщо инвойс і документ про оплату написані на англійському, тобто, міжнародній мові стосунків між іноземними контрагентами).

Замголови НБУ Владислав Рашкован відмічає, що завдяки змінам IT- підприємці зможуть більше зосередитися на своєму основному бізнесі, а не на бюрократії: "Отже, ринок ростиме внаслідок дерегуляции, і як результат ми побачимо ріст ВВП і приплив в нашу країну валюти, яка ще нещодавно залишалася на рахунках в іноземних банках".

"Поздоровляємо усіх фрилансеров і бажаємо вигідних контрактів"! - говориться в повідомленні НБУ.



Фрилансер і активіст Філіп Духлий своїй сторінці у Фейсбуке роз'яснив основні аспекти нововведень :

"1) Прямі контракти із замовниками.

Ви складаєте оферту і выставлете инвойс на клієнта, вони містить усі необхідні дані для відповідності наказу 201 Мінекономіки. Ставите підпис (друк якщо є). Усе. Згідно з роз'ясненням НБУ, це і є ваш договір. Клієнт підписує його дією у відповідь, тобто оплатою. Його показуєте у банк.

Також в цьому инвойсе (оферті) має бути присутньою фраза, що оплата по инвойсу є прийняттям пропозиції і свідчить про надання послуг замовникові. Наявність цієї фрази робить инвойс документом, який разом з оплатою підтверджує факт виконання послуг. Т. е. замінює акт виконаних робіт.

2) Робота через посередників (біржі, стоки, магазини і т. д).

Аналогічно. Ви працюєте по публічній оферті, розміщеній на сайті, ви її прийняли, відкриваючи акаунт. У відповідь на цю оферту ви виставляєте инвойс. Додаєте що, це инвойс на публічну оферту по такому-то посиланню і оплата по ньому є свідченням виконання робіт. Банк може попросити переклад публічної оферти, але не зобов'язаний це робити.

Т. е. усе, що вам тепер потрібно для роботи з іноземними замовниками, - инвойс і оферта (максимум - переклад публічної оферти). Ніяких підписів і друку клієнта, ніяких пересилок документів туди-сюди, ніяких мокрих печаток від клієнта і так далі і тому подібне

Найближчим часом буде розроблений і опублікований шаблон инвойсаякий відповідає цьому листу НБУ".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини