Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Офіційно оприлюднитися закони будуть в Інтернеті?

7 липня 2015, 13:28
1316
0
Реклама

У Раді зареєстрований законопроект № 2256аяким запропоновано кардинально змінити правила обнародування нормативно-правових актів. Ініціаторами змін виступили народні депутати від фракцій коаліції.

Законопроектом пропонується дозволити набуття чинності нормативно-правових актів за умови їх офіційного обнародування (окрім невеликих виключень) на офіційних веб-сайтах видавців цих актів.

Крім того, реєстрація нормативно-правових актів розглядається в проекті не як передумова набуття чинності їх, а торкається вже чинних актів і спрямована на забезпечення їх обліку, підтримку їх текстів в актуальному і зручному для використання стані.

Передбачається, що Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів розмістять в мережі Інтернет, і реєстр виконуватиме передусім інформаційну функцію.

Згідно з проектом закону, тексти актів повинні зберігатися на офіційних веб-сайтах, на яких вони були офіційно обнародувані, до здійснення реєстрації. Після реєстрації текст на офіційному веб-сайті може бути замінений посиланням на текст в Єдиному держреєстрі.

Передбачається, що доступ до текстів нормативно-правових актів і інформації про них в Реєстрі і на офіційних веб-сайтах являється вільним, цілодобовим і безкоштовним.

Технологічні і програмні засоби повинні забезпечувати усім бажаючим можливість пошуку нормативно-правових актів в Реєстрі по реквізитах, території дії, словам в назві і тексті; можливість анонімного перегляду, копіювання і роздруки інформації на основі поширених веб-оглядачів і редакторів, без необхідності застосування спеціально створених для цього програмних засобів.

Депутати вважають, що передбачені чинним законодавством правила відносно офіційного обнародування (публікації) нормативно-правових актів в певних друкарських виданнях є застарілими, адже в сучасних умовах ними користується невелика кількість фахівців. Обнародування актів в мережі Інтернет значно дешевший, швидший, і зручніше з точки зору пошуку необхідної інформації.

Нагадаємо, що у ВР вже розглядалася подібна ініціатива відносно інтернет-обнародування актів Кабміну, і була відхилена депутатами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини