Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

3 липня 2015, 15:25
3147
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Використання РРО скасоване для підприємців з доходом менше 1 млн

Головною бізнес-новиною тижня стало ухвалення Закону відносно застосування РРО (допрацьований законопроект № 1088). Згідно із Законом, не застосовують РРО платники єдиного податку першої групи, а також другою і третьою груп (ФОП) незалежно від вибраного виду діяльності, у яких упродовж календарного року об'єм доходу не перевищує 1 млн грн. Крім того, вносяться і інші зміни, що стосуються спрощення використання РРО, обслуговування сервісними центрами і тому подібне. Прийняті зміни 1 липня, 2 липня було проголосоване редакційне уточнення, Закон готується до підписання.

2. Продаж пива підлягає ліцензуванню

З 1 липня ліцензуванню підлягає діяльність по виробництву, імпорту, експорту, оптовій і роздрібній торгівлі пивом на загальних підставах, передбачених для алкогольних напоїв. Це пов'язано з набуттям чинності норм Закону № 71 - VIII про віднесення пива до алкогольних напоїв. ГФС роз'яснилащо не потрібна окрема ліцензія у разі наявності у суб'єкта господарювання ліцензії на алкогольні напої. Також відзначається, що площа місця торгівлі пивом може бути менше 20 кв. м. Крім того, з 1 липня введені нові акцизні марки для алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

3. Набув чинності Закон про ліцензування госпдіяльності

Діє Закон № 222 - VIII "Про ліцензування видів господарської діяльності", який регулює громадські стосунки в цій сфері, встановлює уніфікований порядок ліцензування, нагляд і контроль, відповідальність. Законом встановлений вичерпний перелік з 30 видів господарської діяльностіщо підлягають ліцензуванню. Також передбачений порядок функціонування Експертно-апеляційного радого з питань ліцензування як постійно діючого колегіального органу.

4. Система електронного адміністрування ПДВ запущена на постійній основі

1 липня з 00 годин система електронного адміністрування ПДВ переведена з тестового режиму в звичайний. За станом на 01.07.2015 у формулу доданий показник "сума середньомісячного розміру сум податку, задекларованих платником до сплати податку до бюджету і погашених за останні 12 звітних (податкових) місяців" на суму 7,35 млрд.грн по 153 тис. платників. Система працює в штатному режимі, повідомила ГФС.

5. Зареєструвати бізнес тепер можна за 1 день

Фіскальна служба повідомилащо для спрощення умов ведення бізнесу зменшений термін держреєстрації юридичних осіб і постановки на облік в органах ГФС юрособ і фізосіб-підприємців. Тепер процедура відкриття бізнесу триває 1 день. Тобто, отримати витягання з ЕГР з даними про проведення держреєстрації юрособи або ФОП і стати на облік в органах ГФС тепер можливо не пізніше наступного робочого дня з дня подачі документів держреєстраторові для проведення держреєстрації.

6. Працедавець повинен повідомити ГФС про прийом на роботу

3 липня набуло чинності постанова Кабміну № 413яким затверджена форма повідомлення про прийняття працівника на роботу і встановлено, що воно подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (обличчям) або фізособою в територіальні органи ГФС по місцю обліку їх в якості платника єдиного соцвзноса. Повідомлення подається до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

7. Прийняті зміни відносно граничного розміру орендної плати за землю

30 червня ВР ухвалила Закон про внесення змін до Податковий кодекс відносно граничного розміру орендної плати. Встановлено, що розмір орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності може бути більше 12 % нормативної грошової оцінки - у разі визначення орендаря на конкурентних началах.

8. Законодавство про держзакупівлі буде змінено з користю для бізнесу

Депутати 30 червня прийняли за основу урядовий законопроект № 2087а відносно приведення держзакупівель у відповідність з міжнародними стандартами. Законопроектом пропонується: зниження корупційних ризиків завдяки загальнодоступності інформації про кінцевий бенефіціар, прозорішу процедуру оскарження тендерів; введення поняття самодекларации; підняття порогу для держзакупівель з 100 тис. до 200 тис. грн. і так далі. У уряді розповілищо законопроект дозволить українським підприємцям отримати доступ до світового ринку держзакупівель, відкриє шлях до підписання угоди СОТ про держзакупівлі.

9. Від оподаткування звільнили ввезення матеріалів для виготовлення шоломів

Верховна Рада 30 червня ухвалила Закон про внесення змін до НКяким поширено звільнення від ПДВ на операції по ввезенню на митну територію України тканин (матеріалів), які класифікуються у відповідних товарних підкатегоріях УКТЗЕД і використовуються для виготовлення шоломів і бронежилетів. Також депутатами ухвалений Закон про внесення змін до ТК - на період проведення АТО звільнені від оподаткування ввізним митом тканини (матеріали) для виготовлення шоломів.

10. Що робити підприємцям у разі несплати податків з вини банку?

ГФС роз'яснилащо за порушення термінів зарахування податків/зборів/платежів до бюджетів і держфондів з вини банку або органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, такий банк/орган сплачує пеню і штраф. А платник податків, згідно НКзвільняється від відповідальності - контролюючий орган не застосовує до нього штрафні санкції, у тому числі внаслідок регулювання НБУ економічних нормативів банку. Суб'єкт господарювання повинен надати в контролюючий орган заяву з копіями платіжних документів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини