Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про управління багатоквартирним будинком

Реклама

Сьогодні, 1 липня 2015 року, набув чинності Закон № 417 - VIII "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку"який був прийнятий 14 травня.

Закон декларували як що руйнує монополію Жеків, але по суті монополія буде збережена, якщо за управління своїм майном не візьмуться самі мешканці - за допомогою тих же ОСМД, які успішно діяли і до ухвалення Закону в тих будинках, в яких їх створили співвласники самостійно.

Проблема з ОСМД, створеними недобросовісними забудовниками через підставних осіб, на яких зареєстровано право власності (непомірні тарифи на комунальні послуги, членські внески за вступ в ОСМД) вирішена частково. Встановлено, що кожен співвласник (його представник) в ході голосування має кількість голосів, пропорційну долі загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника в загальній площі усіх квартир і нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Якщо одно особа є власником квартир (квартири) і / або нежитлових приміщень, загальна площа яких складає більше 50 % загальної площі усіх квартир і нежитлових приміщень будинку, кожен співвласник на засновницьких зборах має 1 голос незалежно від кількості і площі квартир або нежитлових приміщень, що знаходяться в його власності. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більше половини загальної кількості усіх співвласників. Відповідні зміни внесені в Закон "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Також передбачено, що у одному будинку може бути створено одно ОСМД.

Крім того, в Земельному кодексі встановлено, що земля під багатоквартирним будинком буде безоплатно передана у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку.

Але якщо мешканці не створять ОСМД або самостійно не передадуть свій будинок управителеві - фізособі-підприємцеві або юрособі, - за них це зробить місцева влада.

Якщо впродовж року з дня набуття чинності Закону співвласники багатоквартирного будинку не визначаться, управління будинком здійснюватиметься керівником, який призначається на конкурсній основі виконавчим органом місцевої ради, на території якого розташований багатоквартирний будинок. У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається за результатами конкурсу, а договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком строком на 1 рік від імені співвласників підписує уповноважене обличчя виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якої призначений керівник. Якщо за 1 місяць до закінчення зазначеного терміну жодна із сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний термін. Ця норма і дає підстави заявляти про перерозподіл монопольного ринку.

Ст. 10 Закону визначає порядок ухвалення рішень по управлінню багатоквартирним будинком зборами співвласників. Так, збори співвласників можуть скликатися ініціативною групою в складі не менше 3 співвласників або керівником. Повідомлення про дату і місце проведення зборів співвласників має бути вручене не пізніше чим за 10 днів до дати проведення зборів у письмовій формі кожному співвласникові під розписку або шляхом поштового відправлення рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласникові в цьому будинку, а також повинно бути розміщено в загальнодоступному місці при вході в кожен під'їзд багатоквартирного будинку.

Рішення вважається прийнятими зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир і нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 % загальній площі усіх квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, окрім рішень з питань визначення керівника і відгуку, а також уповноваженої особи для розірвання договору з керівником, контролю над ним. Ці рішення вважаються прийнятими зборами співвласників, якщо за них проголосували власники квартир і нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 % загальній площі усіх квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку. Якщо одно особа є власником квартир (квартири) і / або нежитлових приміщень, загальна площа яких складає 50 % або загальнішій площі усіх квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, рішення вважається прийнятими зборами співвласників, якщо за нього проголосувало більше 75 % загальної кількості співвласників, а рішення по керівникові вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше 50 % загальної кількості усіх співвласників.

Відмітимо, що якщо під час проведення зборів співвласників для ухвалення рішення не набрало необхідної кількості голосів, проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на зборах. Опитування проводиться впродовж 15 календарних днів з дати проведення зборів співвласників. Якщо впродовж цього терміну необхідної кількості голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими. Письмове опитування співвласників проводиться ініціативною групою і іншими співвласниками за бажанням.

Письмове опитування може проводитися в одному або декількох питань одночасно. Питання - це текст, в якому викладається пропозиція у вигляді резолюції, по якій учасникові опитування пропонується відповісти "за", "проти" або "утримався". Питання повинне мати чітке і зрозуміле формулювання, не допускає різних тлумачень.

Письмове опитування співвласників проводиться шляхом власноручного заповнення ними запитальників, в яких вказуються день опитування, прізвище, ім'я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, загальна площа квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представників), відповідь співвласника на питання, особистий підпис співвласника і особи, що проводила опитування.

До повноваженням зборів співвласників відноситься ухвалення рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про:

1) розпорядженні загальним майном багатоквартирного будинку, встановлення, зміна і відміна обмежень по використанню ним;

2) визначення керівника і його відгуку, твердження і зміна умов договору з керівником;

3) обрання уповноваженого обличчя (облич) співвласників при укладенні, внесенні змін і розірвання договору з керівником, здійснення контролю за його виконанням;

4) визначення повноважень керівника по управлінню багатоквартирним будинком;

5) проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення загального майна багатоквартирного будинку і визначення підрядників для виконання таких робіт;

6) визначення дати і місця проведення наступних зборів співвласників;

7) визначення переліку і розміру витрат на управління багатоквартирним будинком.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини