Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я запропонувало ввести презумпцію згоди на посмертне донорство

1 липня 2015, 09:00
3025
12
Реклама

Міністерство охорони здоров'я опублікувало для публічного обговорення законопроект "Про трансплантацію органів і інших анатомічних матеріалів людині".

Нині в Україні діє Закон № 1007 - XIV про трансплантаціюприйнятий в 1999 році. Як відмітили в Мінохоронздоров'я, за період після його прийняття сталися організаційні зміни у сфері охорони здоров'я, виявлені пропуски і недоліки його положень.

З прийняттям новій редакції Закону будуть впроваджені нові організаційні принципи державного регулювання діяльності, пов'язаної з трансплантацією, вдосконалена система державного контролю, що повинна підвищити якість надання медичних послуг.

Існуюча мережа державних і комунальних закладів охорони здоров'я і державних наукових установ, які мають право здійснювати діяльність, пов'язану з трансплантацією, є недостатньою. Тому пропонується розширити мережу установ охорони здоров'яяким надається право здійснювати діяльність, пов'язану з трансплантацією тканин і клітин, - дозволити таку трансплантацію закладам недержавною форми власності.

Також змінами передбачено, що трансплантологи не мають права брати участь в діагностиці смерті людини.

Заплановано змінити умови і порядок вилучення органів і інших анатомічних матеріалів донора-трупа - ввести презумпцію згоди на вилучення органів після смерті.

Запропоновано встановити, що кожна особа з повною цивільною дієздатністю має право прижиттєво письмово заявити про незгоду відносно посмертного донорства його органів або тканин.

Така письмова заява має бути надана до найближчої медичної установи і протягом доби інформація про особу, яка заявила про незгоду на посмертне донорство, має бути занесена медичним працівником цього закладу в Єдину інформаційну систему трансплантації.

При цьому передбачається, що узяття органів/тканин для трансплантації у померлих осіб не допускається, якщо керівник установи до узяття органів для трансплантації отримав письмову заяву про незгоду на узяття органів для трансплантації, написане чоловіком/дружиною померлої особи, або одним з близьких родичів.

Відмітимо, що такий законопроект був розроблений і урядом Азарова.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини