Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВКДКА повинна отримати фінансову автономію

22 червня 2015, 15:41
652
0
Реклама

Кабінет Міністрів планує забезпечити встановлення фінансовій автономії Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури і КДКА регіонів від Ради адвокатів України і регіональних адвокатських рад.

Таку мету заявлена у рамках реалізації завдання по забезпеченню належного функціонування ВКДКА і КДКА - пункт 6.1.3 Плану дій з реалізації положень Стратегії реформування судоустрою на 2015-2020 роки. Відповідне доручення було спрямоване Прем'єр-міністром України, зокрема, голові НААУ, САУ Лідії Изовитовой і голові ВКДКА Валентину Загарие.

Нагадаємо, у зв'язку з відсутністю системного підходу до вирішення питання фінансування ВКДКА у кінці лютого 2015 року Комісія уперше за свою історію виявилася перед реальною загрозою призупинення діяльності.

Принципи фінансування діяльності ВКДКА, як і інших органів самоврядування, визначені ст. 58 Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність"згідно з яким зміст може здійснюватися за рахунок не заборонених законом джерел, зокрема:
- плати за складання кваліфікаційного іспиту;
- щорічних внесків адвокатів на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування;
- відрахувань кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури на забезпечення діяльності ВКДКА;
- добровільних внесків адвокатів, адвокатських бюро, адвокатських об'єднань;
- добровільних внесків фізичних і юридичних осіб.

За законом потреби покриття витрат на забезпечення діяльності КДКА і ВКДКА визначають розмір плати за складання кваліфікаційного іспиту, який не може перевищувати трьох мінімальних заробітних плат (3654 грн.). При цьому розмір відрахувань КДКА на забезпечення діяльності ВКДКА повинна визначатися з урахуванням потреби покриття витрат останньою.

Така потреба встановлена сьогодні Положенням про встановлення розміру і порядку сплати щорічних внесків адвокатів на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, затвердженим рішенням САУ від 17.12.2012 № 24, на рівні 10% від плати за складання іспиту. Засоби, що залишилися, від потреб перераховує Рада адвокатів на підставі окремих рішень в кожному випадку письмового звернення ВКДКА з відповідним проханням.

Голова ВКДКА Валентин Загария звертався у оргкомітет III З'їзду адвокатів України з пропозицією включити до порядку денного питання забезпечення належного фінансування ВКДКА, але цю ініціативу задоволено не було.

Джерело: ВКДКА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини